Concomitent cu arestarea lui Omar Hayssam in Romania, la Bagdad era in plina desfasurare o actiune in forta impotriva comando-ului care i-a rapit pe ziaristi si a retelei Omar. Fratele omului de afaceri sirian, rezident la Bagdad, a fost arestat, la fel si mai multi membrii ai retelei. Comunicatul dat in cursul serii de Administratia Prezidentiala confirma de altfel acest lucru, anuntand ca "alte actiuni, conexe (n.r. - arestarii lui Omar Hayssam), se deruleaza la Bucuresti si Bagdad. Orice alte informatii suplimentare, in acest moment, pericliteaza actiunea de recuperare a jurnalistilor rapiti".

Cu toate acestea, surse diplomatice sustin ca arestarea lui Omar Hayssam la Bucuresti, coroborata cu arestarea fratelui sau la Bagdad si a retelei implicate in rapirea celor trei ziaristi arata ca romanii nu se mai aflau in acel moment in captivitate pentru ca autoritatile nu si-ar fi permis sa ia asemenea decizii cat ei se aflau cu pistolul la tampla. Ieri, echipa de investigatori a stabilit clar ca Hayssam este autorul rapirii ziaristilor, cu complicitatea lui Mahomed Munaf. Bucurestiul a primit semnalul arestarii lui Omar, iar la Bagdad a inceput actiunea impotriva retelei sale.

AUDIERI

Ieri seara, numarul celor saltati si adusi la Parchet a crescut. Mai multi oameni de afaceri de origine araba au fost adusi la Parchet, urmand sa fie audiati de procurorii care il ancheteaza si pe sirianul Omar Hayssam, pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale. Escortati de jandarmi mascati, ei au fost adusi in jurul orei 22:00, la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Potrivit unor surse judiciare, noua persoane au fost ridicate in urma descinderilor realizate in cursul zilei de marti, in mai multe locatii, printre care si sediile unor firme apartinind lui Hayssam.

Sirianul era audiat de procurorii Serviciului de macrocriminalitate economico-financiara al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, din cadrul Parchetului Instantei Supreme, in prezenta avocatului sau, Viorel Spanu. Potrivit unor surse judiciare, el este audiat, printre altele, in legatura cu achizitionarea unor masini in sistem leasing si privind destinatia pe care au avut-o sumele obtinute din aceste tranzactii.

NAVA CARGO

Pe aeroportul din Bagdad se afla o aeronava Romavia, au confirmat ieri seara pentru Jurnalul National surse diplomatice. Este insa vorba de o nava cargo, un IL 67 si nu de un avion venit pentru cei trei ziaristi rapiti. Sursele citate au asigurat ca, in cazul recuperarii, nu este nevoie ca un avion de la Bucuresti sa plece sa-i ia, Coalitia punand la dispozitie o nava militara care sa-i aduca acasa.

NECONFIRMARE

"Vom fi primii care vom anunta salvarea si intoarcerea in tara a jurnalistilor" - Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.