Autoritatile locale din Targu Mures ar putea lua o hotarare care sa duca la scoaterea antenelor de telefonie mobila in afara localitatii
Locuitorii din Targu Mures nu mai vor antene de telefonie mobila in oras! Luand exemplul capitalei Frantei, Paris, edilii targmureseni au elaborat un proiect de lege pentru demontarea releelor in afara orasului. Initiativa a venit ca urmare a sutelor de reclamatii primite din partea oamenilor care sustin ca au de suferit din cauza acestora. Acesta este primul proiect de hotarare a unor oficiali romani prin care se poate dispune demontarea de pe blocuri a colosilor care, sustin specialistii, afecteaza sanatatea populatiei. Despre pericolul care il reprezinta releele de telefonie mobila, ZIUA a atras atentia inca de anul trecut.

Purtatorul de cuvant al Primariei Targu Mures, Marius Pascan, a anuntat, luni, citat de Rompres, ca proiectul de hotarare are la baza numeroase reclamatii ale cetatenilor, care sustin ca antenele de telefonie mobila, amplasate pe blocurile de locuinte, le-ar afecta sanatatea. Pascan a precizat ca, intrucat nu exista date medicale certe care sa confirme faptul ca antenele respective afecteaza starea de sanatate a populatiei, Primaria Targu Mures a invocat motive de natura architecturala, in sensul ca acestea strica aspectul estetic al urbei. In acest context, conducerea primariei din Targu Mures a inaintat, deja, Consiliului Local un proiect de hotarare prin care se doreste scoaterea antenelor companiilor de telefonie mobila in afara zonei locuibile a municipiului.

Daca proiectul de hotarare va fi aprobat de Consiliul Local, operatorii de telefonie mobila ar avea un termen de 3 ani in care sa isi mute antenele fie in zona economica a orasului, fie in extravilanul municipiului. Consilierii locali nu sunt convinsi de necesitatea proiectului de hotarare si au solicitat primariei date suplimentare legate de efectele antenelor de telefonie mobila asupra sanatatii populatiei.

Si Parisul a redus numarul de relee

Problema efectelor nocive ale radiatiilor emise de antenele GSM a facut obiectul a numeroase studii, dupa raspandirea tehnologiei in intreaga lume. Desi concluziile specialistilor sunt impartite, se poate spune ca, cel putin la nivel european, s-a cazut de acord asupra unui singur fapt. Avand in vedere ca efectele acestui tip de radiatii pot fi observate pe termen lung, cea mai buna solutie este cea a prevenirii. Urmand aceasta idee si ca urmare a presiunilor facute de multe organizatii neguvernamentale, autoritatile europene au inceput un proces de reducere a radiatiilor electromagnetice in zonele locuite, fapt ce a dus la scaderea numarului de antene de telefonie mobila. Exemplul cel mai concludent il reprezinta initiativa autoritatilor locale din Paris care au incheiat acorduri cu operatorii de telefonie mobila pentru limitarea efectelor antenelor, mai ales in zoneleor rezidentiale si in apropierea scolilor si spitalelor. La baza acestor masuri au stat actiunile si presiunile exercitate de organizatia PRIARTEM (Pour Une Reglementation des Implantations d'Antennes Relais de Telephonie Mobile). Infiintata in octombrie 2000, organizatia a adus in atentia opiniei publice problemele legate de efectele asupra sanatatii publice in ceea ce priveste instalarea aleatorie a releelor GSM. Intr-un comunicat din 28 aprilie 2006, PRIARTEM anunta ca inca doua antene de telefonie mobila au fost demontate in arondismentul 20 din Paris. "Actiunea a avut loc ca urmare a sesizarilor facute de locatarii sprijiniti de organizatiile "Agir pour l'Environnement" si PRIARTEM. Primarul arondismentului (un fel de sector al orasului n.r.) a reusit in cele din urma sa ii determine pe operatorii de telefonie mobila sa demonteze doua antene care expuneau locuitorii din zona la 2 volti/metru/ 24 de ore", se precizeaza in comunicat. Avand in vedere actiunea Primariei din arondismentul 20, cele doua organizatii le recomanda si altor primarii sa actioneze intr-o maniera asemanatoare si, "pe baza principiului prevenirii, sa refuze instalarea de noi relee de telefonie mobila". Potrivit Active Information Media, ogranizatia PRIARTEM, care se ocupa cu reglementarea situatiei plasarii antenelor de telefonie mobila, cea mai activa miscare din domeniu, a cerut in 2001 ministrului francez al Sanatatii sa revada normele franceze ale emisiilor de unde electromagnetice. Drept urmare, in mai 2001, ministrul s-a aflat la originea unui proiect de lege care limita numarul antenelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.