Peste 1,9 milioane de romani isi serbeaza astazi onomastica, de ziua Sfantului Ioan Botezatorul. Dintre acestia, peste trei sferturi sunt barbati, se arata intr-o statistica a Ministerului de Interne.

Dintre cei 1.985.987 de cetateni ai Romaniei care isi sarbatoresc patronul spiritual, un numar de 1.477.298 sunt barbati care poarta numele de Ioan sau derivate ale acestuia. Statisticele existente la nivel national arata ca, in comparatie cu barbatii, doar putin peste o jumatate de milion de femei (508.689) isi aniverseaza astzi, ziua numelui.

Totodata, fata de anul precedent, in 2008 sunt cu 255.340 mai multe persoane care isi serbeaza astazi onomastica, informeaza NewsIn.

Potrivit traditiilor, Sfantul Ioan Botezatorul a fost trimis de Dumnezeu in desert sa vesteasca venirea lui Mesia. Proorocul este cel care l-a botezat pe Iisus in apele Iordanului.

Conform obiceiurilor populare, in ziua si noaptea de astazi, femeile sunt stapane in casa. Ele organizeaza ospete si petreceri la care barbatii nu au acces. Traditia este numita si "Iordanitul femeilor". Tot in popor, se spune ca cine nu se veseleste de Sfantu Ion, nu va rade tot anul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.