Rata somajului in randul persoanelor care si-au cautat un loc de munca in ultima luna a fost de 6% in al treilea trimestru din 2007, in scadere cu 0,5 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Totusi, nivelul cel mai ridicat al ratei somajului, de 20,7%, se inregistreaza in randul tinerilor, arata Institutul National de Statistica.

Datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca rata somajului BIM (in randul persoanelor care nu au un loc de munca, si-au cautat o slujba in ultima luna si sunt dispuse sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani) era, in trimestrul al treilea din 2007, cu 1% mai mic decat in trimestrul corespunzator al anului precedent.

Pe sexe, rata somajului in randul barbatilor a fost de 6,7%, cu 1,6 puncte procentuale mai ridicata decat in randul femeilor (5,1%) . Totodata, cei mai multi someri se gaseau, in al treilea trimestru al anului trecut, la oras, unde rata somajului a fost de 7,8%, cu 3,9 puncte procentuale mai ridicata decat in mediul rural.

INS mai arata ca rata somajului BIM avea nivelul cel mai ridicat, de 20,7%, in randul tinerilor cu varsta intre 15 si 24 de ani.

Conform NewsIn, in perioada iulie-septembrie 2007, populatia activa a Romaniei era de 10,305 milioane persoane, din care 9.691.000 de persoane erau ocupate si 614.000 erau someri BIM.

Somerii in sens BIM sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautarea activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.