Ce nu mai asteapta de la autoritati sau politicieni spera de la Dumnezeu. Cu acest gand s-au imbulzit romanii ieri, in ziua de Boboteaza, sa ia apa sfintita care sa le ofere, spera lumea, noroc in toate si sanatate. Bisericile din toata tara au fost asaltate de mii de credinciosi, care au format cozi in fata butoaielor "cu leac"
Oamenii spun ca in acest an a fost adevarata Boboteaza, ca doar au crapat cu adevarat pietrele de ger, cum se spune in popor, termometrele coborand in toata tara pana la 20 de grade sub zero. Dar asta nu i-a impiedicat pe romani sa iasa in numar mare la biserica, la apa sfintita, dupa cum informeaza Adevarul.

Sase tone de apa sfintita au fost impartite credinciosilor, in numai o ora si jumatate, pe dealul Patriarhiei. Veniti cu sticle sau bidoane, enoriasii, de toate varstele, ziceau ca numai de la Dumnezeu mai asteapta ceva bun anul asta, "ca de la politicieni nici pomeneala", ne-au explicat cativa barbati ce-si umplusera opt bidoane, carate cu masina, sa imparta apoi la tot blocul de pensionari in care locuiesc. Stocul de agheasma a fost refacut imediat cu ajutorul unei cisterne aduse de pompieri.

Potrivit Cotidianul, 20 de scafandri profesionisti au intrat in apa Marii Negre dupa crucile aruncate in apa de IPS Teodosie. Alti citiva amatori au incercat sa ii urmeze, insa s-au intors pe uscat dupa doar citeva minute.


Gabriel Culea, cel care pe timp de vara salveaza vieti pe Marea Neagra, a fost marele norocos, reusind sa prinda doua cruci. Una dintre ele a fost dedicata fostului coleg si prieten Bogdan Ciubotariu, rapus de un fulger in vara anului 2007, in timp ce se afla in misiune. Cel de-al doilea norocos a fost Constantin Petre, in virsta de 23 de ani, inotator amator. Arhiepiscopul Tomisului i-a rasplatit pe temerari, asa cum cere traditia, tinerii declarind ca spera ca acest gest sa le aduca sanatate, noroc si fericire.

Procesiunea religioasa condusa de fanfara Armatei a fost insotita de doar trei care cu boi, si nu de opt, asa cum era de asteptat, intrucit animalele n-au putut ajunge la timp la Constanta. In orasul de la malul marii, apa sfintita a fost impartita de catre Arhiepiscopia Tomisului in sticle din plastic, de jumatate de litru, avind lipita icoana cu Sfinta Treime. In Portul Tomis, intr-un postament din lemn in forma de cruce, au fost aranjate peste 40.000 de astfel de sticle. Dupa oficierea slujbei, credinciosii s-au imbulzit, cu toate eforturile jandarmilor de a pastra ordinea. Totodata, numerosi credinciosi s-au ingramadit sa ia apa sfintita din butoaiele trase de carele cu boi. Chiar si busuiocul preotilor a fost rivnit de enoriasii participanti la slujba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.