Dan Dermengiu , directorul INML, declara ca decesele cauzate de droguri sunt mai mari decat in raportarile existente, ca urmare a determinarii directe, prin analize toxicologice
Directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML), Dan Dermengiu, sustine ca numarul de cazuri letale cauzate de "moartea alba" este mai mare decat in raportarile existente, el anticipand un "fapt deja prefigurat", bazat pe analize toxicologice si nu prin prelucrari statistice. "Cunoscand faptul ca Romania nu mai este o simpla "tara de trecere" pentru drumul drogurilor spre Europa, ci a devenit chiar o tara consumatoare - potrivit afirmatiilor presedintelui Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham - ne apare surprinzator faptul ca numarul de decese prin droguri raportat este scazut", a declarat profesorul Dan Dermengiu, adaugand ca cele mai multe victime aveau varste cuprinse intre 22 si 30 ani. De la deschiderea oficiala in august 2007 a primului laborator pentru testarea drogurilor din sange, au fost identificate, la cererea procurorilor, 18 cazuri de consumatori si 24 de decese prin supradoza. Laboratorul detectiei drogurilor si metabolitilor permite, pentru prima data in Romania, depistarea drogurilor din sange, fiind identificat tipul substantei, dar si cantitatea. Astfel, in respectiva unitate au fost efectuate 69 de expertize, 32 pentru persoane in viata si 37 pentru cadavre, a declarat Dan Dermengiu.

Expertize

Cele mai multe solicitari de expertize medico legale privind consumul de droguri la persoane sunt din partea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) -14, de la Politie - 16, iar alte doua la cerere. Expertizele au confirmat consumul de drog in 18 cazuri, cinci fiind femei. Consumatorii au utilizat droguri ca heroina, extasy, cocaina, marijuana, dar si metadona, morfina, substante inrudite cu aceasta din urma, sau combinatii de medicamente precum nitrazepam, oxazepam, medazepam, diazepam, ibuprofen, codeina, matamfetamina si levomepromazin. Din cele 37 de expertize la cadavre, 24 au aratat ca decesul a survenit din cauza supradozei, doua dintre victime fiind femei. La decedati au fost identificate droguri de tip heroina, restul celor care si-au pierdut viata consumand combinatii de medicamente, precum oxazepam si diazepam, metadona cu carbamazepina, lavallorfan, fenobarbital, morfina si codeina, morfina cu metadona, heroina cu oxazepam si codeina, ketamina, fenobarbital cu diazepam, tramadol (un produs inrudit cu morfina). "Din nefericire, cele mai multe victime aveau varste cuprinse intre 22 si 30 ani. Au fost si cazuri, putine este adevarat, de decedati cu varste intre 43 si 57 ani", a mai spus directorul general. "Datele ne permit sa anticipam un fapt deja prefigurat, respectiv ca numarul de cazuri letale cauzate de "moartea alba" este mai mare decat in raportarile existente si aceasta in primul rand ca urmare a determinarii directe, prin analize toxicologice calitative si cantitative, si nu prin determinari indirecte, precum chestionarele sau prelucrari statistice", a adagat profesorul Dermengiu, citat de Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.