Mesele au fost imbelsugate, sampania a curs in valuri, cerul s-a luminat de artificii, iar distractia a fost pe saturate. Revelionul petrecut in piete, la restaurant, la munte sau la mare, in strainatate sau in intimitatea propriei locuinte l-a costat, in medie pe fiecare roman circa 50 de euro, ceea ce ridica bugetul total la circa un miliard de euro.
Romanii au luat cu asalt magazinele pentru a incepe Anul Nou cu o masa imbelsugata. Sampania a fost cea mai bine vanduta bautura in perioada dinaintea Anului Nou, fiind nelipsita din cosul de cumparaturi ale miilor de clienti care au stat la coada la hipermarketuri. Pretul unei sticle de vin spumos, pe care multi romani il asociaza cu sampania, porneste de la sase lei si poate ajunge la 10 lei, acesta fiind cel mai bine vandut, insa o sticla de vin spumant, sampania, costa intre 12 lei si 150 lei, in functie de gusturile, pretentiile, dar mai ales veniturile consumatorilor. Pe langa sampanie, foarte cautata a fost si apa plata sau minerala, pretul unei sticle de doi litri fiind cuprins intre 1,5 si 2 lei, urmata de bere si vin (in special cel demidulce comercializat la cinci lei sticla). Aglomeratie a fost si la raionul de sucuri, unde in topul preferintelor se situeaza brandurile cunoscute, toate cu preturi intre 2,4 si cinci lei. Fiecare cos de cumparaturi continea, pe langa bauturi, cel putin un kilogram de fructe proaspete (banane, portocale sau chiar pepene si ananas), mezeluri, lactate, paine, apa si sampanie. Aceeasi aglomeratie s-a regasit in piete si in micile magazine alimentare, care dupa trecerea valurilor de cumparatori pareau a fi devastate. In medie, bugetul pentru masa de Sarbatori a fost de 200 de lei, ceea ce inseamna ca romanii au cheltuit circa 300 de milioane de euro doar pentru mancare.

PETRECERI POPULARE. Petrecerile in aer liber din marile orase au strans zeci de mii de romani, iar primariile au facut pregatiri speciale pentru participanti. Concerte, spectacole pirotehnice, DJ care au intretinut atmosfera au scos din bugetele primariilor sume care au pornit de la 40.000 de euro, in unele cazuri depasind chiar un milion de euro. Cea mai scumpa petrecere de Revelion a avut loc la Sibiu, Capitala Culturala Europeana, unde pentru spectacolul festiv s-au alocat 1,4 milioane de euro. Cei care au optat pentru un loc caldut au putut alege intre Vanghelionul de la Romexpo, petrecerea de la Circul Globus sau nenumaratele minipetreceri din baruri si restaurante. Bugetele alocate au inceput de la 20 de euro de persoana si au ajuns pana la 250 de euro in restaurantele cu pretentii.

TURISM. Proprietarii pensiunilor si hotelierii au inregistrat incasari-record, in valoare de peste 110 milioane de euro, cu ocazia Sarbatorilor de iarna. Veniturile au fost cu circa 15% mai mari decat anul trecut. Mancarurile traditionale, promovarea facuta la targurile de turism, dar si pe internet si nu in ultimul rand zapada au atras mai multi turisti la pensiunile montane. "Circa 35.000-40.000 de romani si-au petrecut vacanta de iarna in strainatate, iar peste 120.000 de turisti au fost inregistrati pe turismul intern", a explicat Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Proprietarii pensiunilor au practicat tarife cu circa 10%-20% mai mari in perioada Sarbatorilor de iarna decat in restul anului. "Turismul rural a fost putin mai scump anul acesta. Tarifele au fost de 70-80 de euro de persoana pe zi, ajungand ca un sejur de cateva zile sa coste intre 300 si 700 de euro, la o pensiune de cinci margarete, cu toate mesele incluse", spune Badulescu. Mai mult, toate serviciile in afara pachetului, cum ar fi plimbarea cu sania sau focul de tabara, s-au platit separat, ceea ce a ridicat pretul vacantei cu 5%-10%. Preturile practicate de agentiile de voiaj pentru vacanta de iarna in strainatate au fost pentru toate buzunarele. "Cine a vrut sa plece a putut pleca. In unele cazuri, tarifele cu fost chiar mai mici decat cele de la noi in tara. Astfel, tariful a variat de la 200 de euro de persoana trei zile la Viena la 2.500 de euro un sejur in insulele Sei Shell", a explicat Badulescu.

INCASARI. Daca facem un calcul pentru perioada 22 decembrie-2 ianuarie, adica 11 zile in care au fost circa 70.000 de turisti in pensiunile rurale, rezulta ca incasarile proprietarilor de pensiuni au depasit 60 de milioane de euro.
De asemenea, restul de 50.000 de turisti care au petrecut prin hotelurile din tara au platit minimum 400 de euro de persoana, incasarile hotelierilor fiind de circa 20 de milioane de euro. Astfel, cei 120.000 de turisti care si-au petrecut Sarbatorile prin tara au platit peste 80 de milioane de euro. "Este foarte greu sa facem o estimare a costului mediu pentru un pachet turistic, deoarece depinde de foarte multi factori. Pentru statiunile montane, pretul mediu a fost intre 300 si 1.000 de euro de persoana, mai ieftin a fost in statiunile balneare, unde pretul a variat de la 150 de euro, cu cazare intr-un hotel de doua stele, la 400 de euro, cu cazare la un hotel de cinci stele. Au fost si circa 15 hoteluri din Poiana Brasov care au practicat preturi de lux, un pachet turistic ajungand la 2.000 de euro de persoana", a explicat Traian Badulescu. De asemenea, incasarile agentiilor de turism pentru vacantele in strainatate au fost de peste 30 de milioane de euro daca pretul mediu al unui pachet turistic a fost de circa 800 de euro de persoana. Din turismul intern si extern s-au inregistrat incasari de circa 110 milioane de euro cu ocazia Sarbatorilor de iarna din 2007.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.