La sfirsitul lui octombrie 2007, sumele trimise de lucratorii de afara erau cu 50% mai mari decit in 2006
Pina la inceputul lunii noiembrie 2007, romanii care lucreaza peste granita trimisesera aproximativ 6,1 miliarde de euro in tara. Aceasta suma reiese din sectiunea credit a capitolului transferuri, aferent contului curent al balantei de plati. Cele peste 6 miliarde de euro consemneaza o crestere cu 50% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cind romanii de peste granita trimisesera putin peste 4,1 miliarde de euro. Primul efect al sumelor trimise prin transferuri directe din strainatate este acela de echilibrare a deficitului de cont curent care in Romania inregistreaza o crestere agresiva si a depasit la finele lunii octombrie 13,3 miliarde de euro. Fara contributia pozitiva a transferurilor curente, singurul capitol care inregistreaza in mod constant excedent, deficitul ar fi fost de aproape 18 miliarde de euro. In al doilea rind, sumele venite din afara contribuie la aprecierea leului in contextul in care banii veniti ridica semnificativ cantitatea de euro aflata pe piata romaneasca.

De mentionat este ca, potrivit oficialilor Bancii Nationale a Romaniei, din suma trecuta la transferuri, adica cele 6,1 miliarde de euro, doar aproximativ 60% este venita pe cai legale cum ar fi bancile sau companiile specializate pe transfer de bani. Astfel ca aproximativ 2,5 miliarde de euro sint considerati a fi venit in tara „cu sacosa“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.