Intre 60 si 70% din romani considera ca persoanele cu probleme de sanatate mintala sunt violente, iar aprope trei sferturi nu sunt de acord sa lege o prietenie cu aceste persoane.
Societatea civila a realizat o campanie de constientizare a opiniei publice vizavi de stigmatizarea acestui grup defavorizat.

Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia de Psihiatrie Comunitara au tras un semnal de alarma pentru a aduce in atentia opiniei publice problemele sociale si profesionale cu care se confrunta in
Romania persoanele cu tulburari psihice. In cadrul proiectului "Ai incredere in mintea lor", a fost demarata o campanie pentru reintegrarea sociala a acestor categorii de persoane stigmatizate. Conform unor cercetari, numai 2% din oamenii obisnuiti, intervievati "pe strada", au fost de parere ca problemele de sanatate mintala trebuie sa fie in atentia societatii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, una din patru persoane are o astfel de tulburare mintala, iar oricare dintre noi poate cadea victima acestor afectiuni mai mult sau mai putin grave. Desi nu exista statistici la nivel national, conform unor studii, in Romania rata angajarilor acestor persoane este ingrijorator de mica. Bolnavii de schizofrenie sunt stigmatizati profesional dupa spitalizare, rata angajarilor in cazul lor fiind extrem de scazuta: sub 7%, adica de aproximativ 3 ori mai mica decat cea din rapoartele internationale. Conform unui raport "Reabilitarea vocationala a persoanelor cu probleme severe de sanatate mintala", 65% din romani sunt convinsi ca cei mai multi angajatori ar prefera pe oricine altcineva la angajare decat pe o persoana trecuta prin experienta unei tulburari psihice. Peste 60% din respondenti considera ca persoanele cu schizofrenie sunt violente si periculoase. Potrivit specialistilor in sanatate mintala, persoanele cu probleme fizice sau psihice pot fi excelenti angajati, iar daca vreuna dintre ele cedeaza, acest lucru se intampla din cauza stresului. Mai mult, acesti oameni nu sunt violenti mai mult decat multi considerati "sanatosi mintal".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.