Povestea srbtorilor de Crciun este, aa cum o tim noi, cam de 100 de ani. Istoricul Adrian Majuru povestete c, la inceputul secolului trecut, rareori cadoul de sub brad insemna jucrii.

Dulciurile sau imbrcmintea nou reprezentau cadoul cel mai obinuit. „Acum, dac nu are roboel transformer sub pom, nu e bine. Nici vorb de hinue, nu se mai bucur la aa ceva", spune Ioana Ioana, o bunic din cartierul Rahova, sectorul 5.

La periferiile oraelor de acum un secol i a targurilor ingropate in nmei sau straturi de noroi i bltoace adanci, srbtorile iernii treceau cu repeziciune. Timpul cunotea slabe oscilaii fa de rutina zilelor de peste an. Copiii aveau bucuriile lor, ateptate cu mare nerbdare: colindatul cu Steaua, Mo Ajunul, Sorcova, apoi jocurile aduse de iarn pe maidanele intinse i pustii.

„Dac trecem de primul cerc al demografiilor citadine i intrm in cartierele semiperiferice ale negustorilor, comercianilor i funcionarilor de la 1900, descoperim un peisaj mai nuanat. Ici, colo aprea cate un brdu impodobit, iar sensul de cadou cpta culoare i coninut pentru toi cei ai casei", spune istoricul Adrian Majuru. El mai precizeaz c existau colinde cantate de cetele mahalagiilor care se aventurau mai departe de cas, iar vizitele rudelor i prietenilor erau cultivate cu fiecare an in perioada srbtorilor.

„Mai departe, ctre centrul oraelor i targurilor, pe marile bulevarde i arterele proaspt modernizate, luminile i voioia rzbteau aproape din fiecare cas", mai povestete istoricul.

„Aveam mai mult inim larg"

Acum, marile orae ale rii i mai ales Capitala sunt impodobite de la inceputul lunii decembrie. Elementul de noutate a disprut, ins, cu toate acestea, aprinderea luminilor pe bulevardul principal al Bucuretiului inc atrage mii de oameni. Familia Ioana locuiete in sectorul 5 de mai bine de 25 de ani. Petre este funcionar public, iar Ioana, soia lui, este administrator la o grdini.

Citeste si:

Ei au un biat, Lucian (33 de ani), care este poliist, iar soia lui, Irina, este consilier juridic. Nepotul, George, este elev in clasa a III-a, i atat prinii, cat i bunicii sper c el va fi primul „non-bugetar". Toi locuiesc intr-un apartament din cartierul Rahova. Amintirile Crciunurilor de pe vremea comunitilor lipsite de belugul de-acum sunt inc proaspete.

Dar la fel de proaspt este i bucuria pe care o triau la fiecare srbtoare. „Luam butelii cu trei zile inainte. Nu umblai cu sacoa, duceai in geant. Nu riscai s vad cineva c ai luat ceva pe sub man", ii amintete Petre cu nostalgie. i din puinul luat „pe sub man" era uor s impari cu prietenii. „Aveam mai mult inim larg, veneau la noi tot felul de musafiri, era tare frumos.

Acum, in ziua de Crciun suntem de cele mai multe ori numai noi, familia. Dar este bine, pentru c ne inelegem, iar George oricum alearg pe aici cu cadourile. Incepem ziua cu o uic fiart i apoi intindem masa", descrie Ioana ziua de Crciun.

Colindele pe strad, un obicei aproape uitat

Cetele de Irozi, colindtori de la mahala, nu ajungeau vreodat in centrul oraului, explic Adrian Majuru, pentru c acesta „era spaiul cosmopolit al protipendadei, oraul oficial, cu pretenii i preioziti". Srbtorile erau „gustate" in saloanele restaurantelor sau varieteurilor inchiriate din timp, iar inutele de srbtoare pregtite la randul lor cu luni bune inainte imbrcau o lume unit in veselia imprejurrilor, dar foarte diferit in aceea a intereselor.

Situaia nu s-a schimbat prea mult. Ceea ce le lipsete azi bucuretenilor este bucuria de a primi colindtorii. „Veneau pe vremea lui Ceauescu vecinii cu copii de man i ne cantau colinde, era altfel. Acum abia ne cunoatem vecinii, suntem mai distani unii cu alii. Ce e drept, dup o zi de munc i dou ore in trafic, nu prea ii mai arde de socializare", spune Petre.