Psihologii spun ca agitatia dinaintea Craciunului este artificiala.Daca privesti din afara, lumea cumpara de parca vine sfarsitul lumii
De cateva zile, romanii au intrat in linie dreapta cu cumparaturile de sarbatori. De doua ori pe an, dar mai ales inaintea Craciunului, lumea se inghesuie printre rafturile hipermarketurilor ca sa se aprovizioneze. Se cumpara in draci orice, dar numai la pachet: baxuri de ulei, calupuri de cate sase kilograme de faina, baxuri de suc si apa minerala, kilograme de portocale, banane si mandarine.
Marea aprovizionare de iarna nu se opreste aici: tot ce e „promotie“ in magazine e achizitionat fara ezitare, chiar daca nicio familie nu are ce sa faca cu seturi intregi de deodorante, borcanase de condimente sau alte „super-oferte”, gen cozonaci cu cani cu efigia Mosului. Patronii magazinelor insa se declara multumiti de apetenta crescuta a cumparatorilor in aceste zile si declara ca numai inainte de Paste mai au sansa sa vanda asa de bine.

Abundenta de sarbatori

Psihologii nu au inceput inca un studiu atent al tendintei consumatoriste a romanilor, insa au tras primele concluzii. „Cred ca asistam la o isterie indusa artificial, cand consumatorului i se inoculeaza ideea ca sarbatorile trebuie sa insemne abundenta, o abundenta de orice, de la cauciucuri pentru masina la borcane de mazare s.a. In acelasi timp, tehnicile de marketing stimuleaza ideea de resurse limitate si induce comportamentul de consum: 'daca nu cumperi acum, ratezi o mare ocazie>>.

Tot in termeni psihologici, cred ca se mai activeaza si procesul compararii sociale, cel in care te uiti in 'curtea>> vecinului, in incercarea de a avea cel putin la fel de mult ca si el, nu conteaza in ce domeniu se duce competitia, indiferent de resursele tale financiare si chiar de nevoi, adevaratele nevoi nu mai sunt asa importante, ci sentimentul de a fi in rand cu lumea, pe premisa ca „toata lumea cumpara multe chestii de sarbatori. Sunt sarbatorile golirii de rafturi”, explica psihologul Raluca Ionescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.