Romanii nu concep sa-si impuste porcii, de Ignat, cu pistoale veterinare, asa cum cer normele europene, ci raman fideli cutitelor stramosesti
Ignatul, ziua porcului. Taranul roman si-a sacrificat animalul pe care l-a crescut un an intreg. In ciuda tuturor indicatiilor de la centru si a directivelor de la Bruxelles, "talpa tarii" stie una si buna, ca numai dupa invataturile stramosesti se taie si se mananca purcelul.

Forfota mare, ieri, inca de cu zori, in toate gospodariile din comuna Rusanesti, judetul Olt. Taranii se pregateau de taierea porcilor.

A fost Ignatul. Statistica locala arata ca si in acest an, ca si in ceilalti de pana acum, vor sfarsi de cutit cel putin 1.200 de porci in toata asezarea aceasta in care isi duc traiul aproape 1.600 de familii. Cei mai multi l-au crescut pe "Ghita" un an intreg, cu eforturi mari. Seceta din ultimele 12 luni a facut sa creasca enorm pretul de "productie".

Asa se face ca un banicior de grau (15 kilograme) costa 15 lei. Asta inseamna ca o familie a cheltuit, intr-un an, peste zece milioane de lei ca sa creasca animalul.

E calculul gospodarilor din zona. Dar exista si oameni care n-au avut suina in ograda, ci au cumparat-o de la targ. Au platit vreo 500 de lei, la pretul de cel mult cinci lei pe kilogram in viu. "A fost mai bine sa cumpar un porc acum, decat sa-l fi crescut eu. Am platit mai putin din buzunar", zice o localnica, Irina Plopeanu.
Control de sanatate

Fiecare familie stie ca e litera de lege ca animalul sa fie controlat la sanatate. Unii isi urca animalul in caruta sau in remorca si merg la veterinar, la control. Altii, in schimb, asteapta veterinarul acasa. Pe soseaua de la Caracal spre Rusanesti era trafic "incins" de atelaje, fiecare cu cate un pasager cu patru picioare in el. "Nu exista familie care sa nu controleze starea de sanatate a porcului de taiat", ne spune primarul din Rusanesti, Alexandru Chirea.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.