Din cauza cresterii concentratiei dioxidului de carbon, plantele agricole de peste jumatate de veac nu vor mai fi in stare sa ne ofere elementele nutritive vitale.

Specialistii in biologie si ecologie agrara se gindesc deja la cum vor putea adapta cerealele viitorului la noile conditii atmosferice

Desi ONU anunta ca incalzirea globala ne va lasa fara hrana, optimistii vad in sporirea dioxidului de carbon o sansa pentru dezvoltarea accelerata a culturilor de plante.

„Plantele n-au dus-o nicicind mai bine. E adevarat ca incarcarea atmosferei cu mai mult dioxid de carbon are consecinte serioase asupra climei. Dar sa privim partea buna a lucrurilor: vom avea mai multa hrana”, traduce revista „The New Scientist” credinta optimistilor. „Mai mult dioxid de carbon inseamna conditii mai bune pentru dezvoltarea plantelor, deci mai multa mincare. Asa suna calculul facut parca de un copil de tita”, scrie ziarul „Die Welt”. Biologii si ecologistii citati de cotidianul german spun ca sporirea concentratiei de CO2 din aer conduce la scaderea drastica a mineralelor si a vitaminelor din cerealele si legumele vitale pentru sanatatea noastra.

Predictia pesimista nu e noua, dar cistiga tot mai multi adepti datorita rezultatelor experimentelor realizate in programul international FACE (Free Air Carbon Dioxide Enrichment). Agricultura de laborator a reprodus artificial conditiile atmosferice previzionate peste 50 sau 100 de ani, cind se crede ca in aer va fi o concentratie de peste 500 ppml (parti per milion) de CO2, fata de cele 380 ppml de azi. „Cercetatorii simuleaza aceste conditii cit mai realist, tinind cont inclusiv de influenta vintului asupra absorbtiei gazelor cu efect de sera in cazul principalelor plante agricole”, precizeaza „Die Welt”.

In urma imbogatirii atmosferei artificiale cu dioxid de carbon, specialistii germani au remarcat o crestere a zaharului si a amidonului la nivelul frunzelor. Nu toate plantele agricole au inregistrat insa aceleasi cresteri, porumbul sau trestia de zahar avind beneficii reduse.

Pe de alta parte, „plantele supuse experimentelor au un continut scazut de proteine”, arata un raport a Institutului pentru cercetari agricole din Braunschweig. Concret, s-a observat ca faina obtinuta din griul „imbogatit” cu CO2 are cu 20% mai putin gluten, ceea ce pune sub semnul intrebarii piinea viitorului. „Piinea nu mai poate fi coapta din pricina degradarii griului, berea nu mai face spuma, iar cartofii prajiti ajung sa fie otravitori pentru oameni”, atrage atentia biologul Andreas Fangmeier de la Institutul pentru ecologia agriculturii si a plantelor din Stuttgart. Cresterea concentratiei de CO2 va afecta nu doar calitatea nutritiva a hranei, dar si furajele pentru animale. O posibila solutie pentru scaderea proteinelor din plantele viitorului ar fi „ingrasarea cu azot”, propune specialistul american in agricultura Bruce Kimball, citat „Die Welt”.

Rezultatele experimentelor realizate in acest an de specialistii germani confirma ipotezele mai vechi ale biologilor americani, care atrageau atentia anii trecuti asupra posibilei „pandemii de malnutritie umana”. Unul dintre acestia este biologul Irakli Loladze de la Princeton, care se arata ingrijorat de faptul ca „cerealele care cresc intr-un mediu cu concentratii mari de CO2 vor fi lipsite de micronutrientii vitali precum fierul, zincul, seleniul sau cromul”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.