*Sabin spune ca in Romania nu e locul lui * El asteapta rezultate de la alte 8 universitati

Sabin Dan Popescu este elev in clasa a XII-a la Colegiul "Spiru Haret" din Bucuresti. In ultimele saptamani, baiatul a dat teste, a scris eseuri, le-a cerut profesorilor sai recomandari, care sa-l ajute sa devina student in Statele Unite ale Americii. Online sau prin posta, Sabin a "batut" la portile a 15 universitati americane. Pana ieri a primit raspunsuri favorabile de la 7 universitati si asteapta cu sufletul la gura raspunsurile de la celelalte 8 universitati din SUA la care a aplicat. "Printre cele mai importante universitati la care am fost admis se numara cea din Boston, dar inca nu m-am hotarat la care sa merg sa studiez. Astept sa primesc toate rezultatele si sa vad ce-mi ofera fiecare dintre ele. Pana acum, cea mai mare bursa care mi s-a oferit este de 16 mii de dolari", a spus Sabin.

Ideea de a pleca la studii in strainatate ii apartine, iar parintii sai l-au sustinut intotdeauna. "Am un sentiment interior ca m-as descurca mai bine afara. In Romania nu e locul meu, nu ma simt ca acasa, nu stiu de ce. Posibilitatile financiare si dotarile universitatilor americane sunt excelente. Eu vreau sa studiez informatica. Stiu ca acolo experimentele chiar sunt experimente. Au sisteme informatice foarte dezvoltate, se fac simulari in masa" , a afirmat Sabin. Chiar daca ar fi admis la toate cele 15 universitati americane, Sabin le-ar lasa balta pentru o universitate de top din Japonia. "Eu vorbesc limba japoneza. In vara o sa dau examen pentru a fi admis la o universitate prestigioasa din Japonia. Nu m-am hotarat la care, dar daca voi reusi sunt dispus sa renunt la Statele Unite", a spus Sabin. Despre intoarcerea in tara dupa terminarea studiilor, Sabin a raspuns scurt: "E greu de spus".

Cum se poate intra la Harvard sau la Stanford
La recentul targ al universitatilor organizat la Sala Palatului din Bucuresti, cea mai mare aglomeratie era la standul Universitatii Harvard si la cel al Universitatii Stanford, ambele din SUA. Bogdan Grigorescu a terminat in 2004 la Harvard. Vizitatorii targului ascultau cu gura cascata ceea ce le spunea: "Relatia profesor-student e mult mai apropiata decat la noi.

Studentul isi poate cunoaste foarte bine profesorul si in afara cursurilor. Exista 1-2 ore pe saptamana cand studentii sunt invitati la cabinetul profesorului sa stea de vorba despre orice. Se iese la masa cu profesorul, se merge acasa la el. Cantitatea de informatie o parcurgi in diagonala, identifici ce e mai important, comentezi acel lucru, spre deosebire de Romania, unde se cere sa reproduci ceea ce scrie in carti. Cei ce vor sa aplice la Harvard e bine sa o faca in timpul liceului, si nu dupa, pentru ca e mai bine sa fii acceptat ca boboc. Pe cei de la Harvard ii intereseaza sa simta ca persoana respectiva va exploata la maximum potentialul pe care-l pune la dispozitie universitatea. Conteaza notele obtinute in liceu (de obicei se uita la studentii care sunt in primele 5-10 procente din an), conteaza rezultatele testelor standard, eseurile, recomandarile profesorilor, care e bine sa fie scrise de persoane care-l cunosc foarte bine pe studentul respectiv". La standul Universitatii Stanford, Alexandru Popa, absolvent al acestei universitati, spunea ca "la admitere nu se tine cont doar de performantele academice masurate prin note, prin rezultatele la testele standardizate, ci si de aspectele ce tin de personalitate. Conteaza foarte mult si activitatile voastre extracurriculare, iar in ceea ce priveste eseurile nu raspundeti doar la intrebari, ci si la ce se afla in spatele fiecarei intrebari in legatura cu cine esti tu".

Peste 3.300 de romani se afla la studii in SUA
In ultimul an academic incheiat au studiat in SUA un numar de 3.320 de romani. Potrivit statisticilor Institutului International al Educatiei din New York, peste 2 mii de romani erau inscrisi in programe de studii postuniversitare. Cea mai mare concentratie de studenti se afla in statele New York (290 de studenti in 53 de scoli), Ohio (226 de studenti in 24 de scoli), California (200 de studenti in 45 de scoli), Massachusetts (188 de studenti in 25 de scoli), Pennsylvania (180 de studenti in 32 de scoli), Michigan (163 de studenti in 21 de scoli), Texas (162 de studenti in 34 de scoli), Illinois (140 de studenti in 24 de scoli) si Florida (139 de studenti in 19 scoli).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.