Mii de credinciosi romano-catolici, greco-catolici si armeano-catolici din Romania se vor duce la Vatican pentru a participa la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. De la tristul eveniment nu vor lipsi nici cei mai inalti prelati ai Bisericii Catolice din Romania care doresc sa-i fie alaturi pe ultimul drum celui pe care l-au considerat un "Parinte providential".

Intregul episcopat al Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica), din Blaj, in frunte cu IPS Lucian Muresan, va pleca miine spre Vatican pentru a participa la funeraliile Suveranului Pontif. Episcopii vor fi insotiti si de preoti, dar numarul acestora va fi relativ mic deoarece nu exista suficiente locuri de cazare.

In paralel, vor pleca din Romania, cu autocarele, mii de credinciosi. Mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, IPS Lucian Muresan, care este si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, a declarat ca fiecare episcop coordoneaza in teritoriul sau de jurisdictie organizarea credinciosilor.

IPS Muresan: "A pus umarul la salvarea noastra"

"Plec cu gindul unui fiu care si-a iubit si isi iubeste, cit mai traieste, pe tatal sau cel bun. Pentru ca Sfintul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea a fost, pentru noi toti, un Parinte providential, a fost Papa intre Papi", a declarat pentru "Evenimentul zilei" IPS Lucian Muresan.

Acesta crede ca intre marile merite ale Papei Ioan Paul al II-lea se afla si acela ca a stiut sa-i ocroteasca si sa-i cirmuiasca pe catolicii din aceasta parte a lumii, in anii dictaturii comuniste. "Sfintul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea a cunoscut foarte bine greutatile pe care a trebuit sa le infrunte Biserica lui Cristos in aceste parti, unde lagarul ideologiei atee apasa pe inimile si vietile atitor copii ai lui Dumnezeu.

Cuvine-se acum sa-i multumim pentru ca "a pus umarul" la salvarea noastra", a aratat IPS Lucian Muresan, indemnindu-i pe credinciosi sa mediteze la virtutile ce-l animau pe Sfintul Parinte si-l faceau atit de placut lui Dumnezeu si oamenilor de pretutindeni.

Asteptari de la noul Suveran

El si-a exprimat speranta ca va reusi sa se intilneasca si cu noul Papa, de la care "asteptam sa fie cel putin la nivelul celui de care ne despartim", precizind ca este vorba doar despre o despartire pe Pamint. "Consideram ca Papa Ioan Paul al II-lea va realiza de sus, din ceruri, ce nu a realizat aici, pe Pamint", ne-a mai declarat Mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma.

Hulit intr-o biserica din Slobozia

Enoriasii prezenti la slujba de duminica de la Manastirea "Sfintii Voievozi" din Slobozia au ramas fara grai atunci cind preotul Leontie Fosa, paroh la manastire, l-a catalogat pe Papa Ioan Paul al II-lea drept eretic si dusman al Bisericii Ortodoxe.

Scandalizati, citiva credinciosi l-au reclamat pentru comportamentul sau avut la doar citeva ore dupa trecerea la cele vesnice a Papei. Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Damaschin Coravu, a precizat ca a auzit si el despre modul in care a inteles preotul Leontie Fosa sa conduca Slujba de duminica: "Am incercat sa vorbesc cu el, dar a plecat in dimineata zilei de luni la Pitesti, la cursuri, fiind student". El a adaugat ca regreta incidentul. Preotul Leontie Fosa este unul dintre pelerinii care au calatorit pe Muntele Athos, facind parte dintr-o comunitate religioasa, care s-a rasculat cind Sfintul Parinte a vrut sa viziteze Grecia.

"Inspira divinitate"

Singurul clujean care a fost primit de Papa de doua ori este Gheorghe Astileanu, un pictor in virsta de 40 de ani, imobilizat de mai bine de 20 de ani intr-un scaun cu rotile.

"Prima data cind ne-am intilnit a fost pe 9 noiembrie 1995. Am fost invitat la un pelerinaj la Vatican, iar Papa Ioan Paul al ll-lea ne-a primit in audienta personala. I-am daruit un tablou in marime naturala care il infatisa. S-a aratat surprins si impresionat si mi-a facut, la rindul lui, cadou, un rozar de argint. M-a sarutat pe ambii obraji, dupa care mi-a dat binecuvintarea apostolica", isi aduce aminte Astileanu. Pentru ca un accident stupid l-a fortat sa isi petreaca viata intr-un scaun cu rotile - o piatra funerara din cimitirul din Gherla s-a prabusit peste el chiar intr-o zi de 1 noiembrie, Ziua Mortilor -, Gheorghe Astileanu a inceput sa picteze.

A doua ocazie cind acesta l-a intilnit pe Papa Ioan Paul al ll-lea a fost cu prilejul vizitei Sfintului Parinte in Romania. Atunci, Papa a vrut sa-l vada pe Gheorghe Astileanu, asa ca pictorul clujean a fost transportat la Bucuresti. "Deja era bolnav. S-a oprit linga cardinalul Todea si l-a sarutat, dupa care m-a observat si mi-a facut semn sa ma apropii. Mi-a intins mina, iar eu am sarutat-o", povesteste Astileanu.

Omul care ne-a schimbat destinele

Istoricii si politologii apreciaza ca sistemul comunist s-ar fi prabusit oricum, dar ca, fara actiunea Papei Ioan Paul al II-lea, procesul ar fi fost, foarte probabil, mai lung si mai dificil. "Astazi, multi cred ca tocmai acest Papa polonez de la Vatican a devenit catalizatorul prabusirii Poloniei comuniste si al intregului lagar socialist, apoi al URSS", subliniaza, in editia sa de ieri, Moskovskii Komsomolet, cel mai citit ziar din Rusia, citat de Mediafax.

2-10 Iunie 1979. Pentru prima data in istorie, un Papa viziteaza Polonia. La intoarcerea in tara natala, Ioan Paul al II-lea aduna milioane de oameni, in cadrul unor manifestari publice pe care Polonia comunista nu le mai vazuse pina atunci. Un an mai tirziu, in timpul grevelor muncitorilor de la santierul naval din Gdansk, ia fiinta Solidaritatea, primul sindicat liber din cadrul blocului comunist. Lech Walesa avea sa semneze documentul de recunoastere oficiala a sindicatului cu un pix primit ca suvenir de la Papa. Pe parcursul primei sale vizite in Polonia, Papa nu a criticat autoritatile de la Varsovia, dar a readus in tara valorile morale. "Acestea au invins, de fapt, sistemul comunist. Comunistilor le era frica de aceste valori precum ii este dracului de apa sfintita", avea sa declare mai tirziu, pentru BBC, fostul conducator al Solidaritatii, Lech Walesa.

15 ianuarie 1981. Papa se intilneste cu Lech Walesa, la cinci luni de la recunoasterea sindicatului liber de autoritatile comuniste. Intelegerea cu comunistii este insa fragila. In decembrie este instaurata legea martiala, iar sindicatul Solidaritatea este scos din nou in afara legii. Intre timp, pe 13 mai, Papa Ioan Paul al II-lea supravietuise unei tentative de asasinat, executata de turcul Ali Agca. Investigatiile ulterioare au scos in evidenta amestecul serviciilor de spionaj bulgare, in spatele carora toata lumea i-a vazut insa pe sovietici.

Octombrie-noiembrie 1985. In Polonia se reaprinde flacara revoltei, dupa asasinarea parintelui Jerzi Popieluszko, prelat considerat un adevarat lider religios al Solidaritatii. Pe 3 noiembrie, zeci de mii de oameni il conduc pe ultimul drum pe parintele Popieluszko, al carui corp maltratat fusese gasit pe 30 noiembrie.

11 martie 1985. La Moscova, Mihail Gorbaciov devine lider al URSS, moment care va marca o cotitura in istorie.

Ianuarie 1987. Intr-o noua vizita in Polonia, Papa are o intrevedere cu generalul Jaruzelski. Pina si cel care a impus legea martiala in Polonia, pentru a inabusi miscarea reformista, a inteles cit de mare era influenta pe care Papa o exercita asupra polonezilor. In cadrul acestei vizite, Papa se roaga la monumentul ridicat la Gdansk in memoria muncitorilor ucisi in timpul grevelor. Apoi celebreaza o slujba in fata a peste 700.000 de credinciosi, incurajindu-i sa lupte pentru libertate. Cu aceasta ocazie, Papa rosteste cuvintele istorice: "Nu exista lupta mai eficienta decit solidaritatea!". Sutele de mii de credinciosi au inteles imediat ca era vorba despre sindicatul condus de Lech Walesa. Atmosfera in Polonia devine revolutionara. In acest timp, in mai multe tari din Europa centrala si de est incep sa se afirme miscari si curente reformiste.

Iunie 1989. Au loc in Polonia primele alegeri libere din estul Europei. Victoria clara a Solidaritatii declanseaza o reactie in lant in intregul sistem.

Toamna anului 1989 aduce prabusirea regimurilor comuniste din Ungaria si Cehoslovacia si darimarea Zidului Berlinului. La inceputul lui decembrie, Papa il primeste la Vatican pe Mihail Gorbaciov, care tocmai declarase ca URSS nu va interveni impotriva miscarilor reformiste din tarile-satelit. Pina la sfirsitul anului, este inlaturat si dictatorul de la Bucuresti, Nicolae Ceausescu.

4-10 septembrie 1993. Papa intreprinde o calatorie in tarile baltice, fiind pentru prima data cind un Suveran Pontif viziteaza teritoriul fostei URSS. Discursul sau se constituie intr-un adevarat imn inchinat martirilor pentru libertate.

7-9 mai 1999. Prima vizita a unui Papa intr-o tara majoritar ortodoxa are loc la Bucuresti. Gestul a fost considerat extrem de important pentru ecumenism, dar a marcat in mod simbolic si inceputul admiterii Romaniei in familia Europei unite. La sfirsitul anului, Uniunea Europeana invita Romania sa inceapa negocierile pentru admiterea in UE.

A celebrat o slujba alaturi de Papa

Monseniorul Stefan Erdes, decan onorific de Bacau, a avut onoarea sa slujeasca alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea chiar la Vatican.

"Am organizat in anul 1985 o vizita, impreuna cu corul de la Bacau, la Roma si la Vatican, unde am cintat in mai multe biserici. Intr-una din zile, eram patru preoti, am ajuns si la Vatican. Acolo, dupa cum se cunoaste, Sfintul Parinte celebra Sfinta Liturghie, in fiecare dimineata, la ora 7.00. A fost un moment deosebit pentru ca nu este atit de usor sa slujesti alaturi de Sfintul Parinte. Apoi, ne-am dus intr-o sala mare si ne-a dat ca amintire un rozariu", povesteste decanul de Bacau.

Pentru monseniorul Erdes, aceasta a fost prima intilnire cu Papa Ioan Paul al II-lea, dar nu singura. "La Vatican am ajuns de vreo sapte, opt ori. In 30 octombrie 1988, cind a fost declarat Fericit Ieremia Valahul, am fost iarasi impreuna cu un grup de vreo 30 de preoti. Am fost primiti si incurajati in limba italiana de Sfintul Parinte", ne-a povestit monseniorul Stefan Erdes. Romano-catolicii din Bacau vor participa astazi, de la ora 18.00, la o slujba speciala dedicata Papei Ioan Paul al II-lea.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.