Un pom de iarna autohton costa intre 25 si 200 de lei, iar cei de import ajung pana la 500 de lei
Conform Adevarul, dupa ce brazii din import au invadat piata romaneasca, deverul s-a subtiat. Vanzatorii tremura de frig langa marfa, in timp ce lumea doar le da tarcoale.

Prea putini au curaj sa scoata din buzunar intre 25 si 200 de lei pentru un pom de iarna autohton sau pana la 500 de lei pentru "strainii" veniti din Olanda, Italia sau Germania. In cele mai multe cazuri, vanzarea se face la mica intelegere, fara preturi afisate si fara etichete de provenienta, asa cum cere legea.

Fiecare vanzator are strategia lui. Potentialii clienti spun ca asteapta. Mai e o saptamana pana la Craciun. Nu se poate sa nu mai scada preturile pana atunci.

La randul lor, comerciantii, veniti din toate colturile tarii sa-si umple teschereaua in Bucuresti, o tin una si buna ca nici vorba sa ieftineasca, pentru ca anul asta au adus marfa putina, cel mult 200 de brazi de caciula, tocmai ca sa nu ramana cu paguba mare, daca nu "scapa" la timp de "padurea" carata in dubite ori camioane.Preturile cu care ii vinde la bucata intermediarul sunt de la 500.000 la 2 milioane de lei vechi. Profitul este de peste 200%!

Evz face o lista a locurilor cele mai accesibile de unde puteti cumpara un brad de Craciun, daca sunteti bucurestean:

PIATA AMZEI. In buricul targului, la Piata Amzei, brazii sunt adusi de la pepiniera. Sunt frumosi, bogati, iar preturile incearca sa atace toate buzunarele. Un bradut pana intr-un metru costa 50 de lei, iar cei mai inalti au preturi de 150-200 de lei. Avantajul e ca vanzatorii sunt dispusi sa negocieze, asa ca tot ce va trebuie este sa stiti cum sa obtineti pretul cel mai avantajos.

Puietii sunt din soi danez, iar comerciantii ii aduc din pepiniera proprie. „Nu s-au dat foarte multi brazi, desi noi suntem aici de o saptamana. Cred ca in zilele urmatoare o sa vindem mai multi. Noi speram sa nu ramanem cu ei taiati, ca e pacat”, spune Georgian Bratu. Firma la care lucreaza face si amenajari interioare si de exterior, iar baietii folosesc asta ca avantaj la vanzare.

CORA MILITARI. In parcarea hipermarketului din Militari, brazii sunt putini la numar, micuti si majoritatea in ghivece. Pentru un molid japonez in ghiveci, mic cat o veioza medie, veti scoate din buzunar 70 de lei. Dar puteti profita de copacel si la anul, cand va fi deja mai mare. Pentru cei taiati, preturile variaza intre 100 si 150 de lei, in functie de inaltime, dar nu mai mari de doi metri.

PLAZA ROMANIA
. Mallul de pe Bulevardul Timisoara adaposteste, deasupra parcarii subterane, un spatiu dedicat brazilor de Craciun. Aici, preturile variaza intre 50 de lei pentru un bradut pana intr-un metru si 250 de lei pentru unul inalt de patru metri.

PIATA CRANGAS
I. Daca vreti neaparat sa va cumparati brad din zona de vest a Capitalei, Piata Crangasi s-ar putea sa va puna in incurcatura. Aici, printre noroaiele ramase de la demolarea cladirii construite fara autorizatie si zapada care se topeste, sunt rataciti cativa brazi taiati din padurile patriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.