In premiera dupa 1990, numarul salariatilor l-a depasit pe cel al pensionarilor platiti din bugetul asigurarilor sociale de stat, adica fara pensionarii din agricultura.
Anul acesta, numarul salariatilor l-a depasit pe cel al pensionarilor platiti din asigurarile sociale de stat, aceasta fiind o premiera postdecembrista, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.

„Economia merge bine. Drept dovada, este pentru prima data dupa 1990 cind numarul salariatilor il depaseste pe cel al pensiona-rilor, fara pensionarii din agricultura“, a afirmat ministrul intr-un discurs despre starea economiei. In ianuarie 2007, numarul salariatilor a depasit in premiera 4,67 milioane de oameni, pentru ca in martie sa sara de 4,7 milioane, iar in octombrie sa atinga 4,74 milioane. Cresterea numarului salariatilor fata de octombrie 2006 este de nu mai putin de 3%.

Numarul pensionarilor platiti din asigurarile sociale de stat a oscilat anul acesta in jurul valorii de 4,64 milioane. Numarul total de pensio-nari, inclusiv cei din agricultura, ramine superior celui al salariatilor, fiind in trimestrul al treilea al acestui an de 5,73 milioane. Marcheaza astfel o scadere cu aproximativ 1,5% fata de primul trimestru al anului trecut. Raportul dintre salariati si pensionari a scazut astfel de la 1,34 salariati la un pensionar in 2005, la 1,2 salariati la un pensionar in octombrie anul acesta, luind in calcul si pensionarii din agricultura. Insa potentialul de crestere a numarului de salariati scade rapid. In luna octombrie, Romania numara 367.000 de someri, ponderea acestora in populatia activa fiind de numai 4,1%. Rata somajului era in octombrie 2006 de 5,1%, iar in decembrie 2004 de 6,2%.

Directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, spune ca, potrivit acestor cifre, economia evolueaza bine, dar ca datele statistice nu reflecta curat realitatea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.