“Specia umana se confrunta, in prezent, cu riscul disparitiei, daca nu reuseste sa rezolve problema incalzirii globale”, a avertizat Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, in discursul de deschidere a Congresului privind schimbarile climaterice.
Secretarul General al ONU a sosit in insula turistica Bali pentru a prezida ultimile zile ale Congresului de doua saptamani, care a avut drept obiectiv stabilirea unei agende si unui orizont temporal pentru discutiile care sa conduca la un nou acord, cu scopul de a combate schimbarile climaterice, acord care sa-l inlocuiasca pe cel de la Kyoto. Ban Ki-moon a solicitat statelor membre ONU sa actioneze cu rapiditate pentru ca “situatia este atat de grava incat orice intarziere ar putea sa ne duca dincolo de punctul limita, peste care costurile ecologice, financiare si umane vor creste alarmant”. “Ne aflam la o rascruce: un drum duce la un acord amplu privind schimbarile climatice, iar celalalt duce la disparitia speciei umane. Alegerea este clara“, a mai spus Secretarul General ONU. Proiectul documentului obtinut de agentia Associated Press, respins de SUA prevedea ca statele industrializate sa-si reduca pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera cu procente cuprinse intre 25% si 40%, fata de nivelul din 1990. SUA au respins Acordul de la Kyoto pentru ca includea reduceri obligatorii, la emisiile de gaze, iar Washingtonul a sprijinit doar obiective voluntare. Casa Alba s-a opus public fata de mentionarea de obiective si directive privind reducerea de gaze cu efect de sera in documentul de la Bali, pe motiv ca este prematur sa se stabileasca obiective, pentru o data atat de apropiata. Congresul s-a incheiat fara adoptarea un nou document inlocuitor protocolul de la Kyoto referitor la gazele cu efect de sera, participantii semnand doar o declaratie de principii, fara obiective precise de reducere a emisiilor. Declaratia face totusi referire la inceperea negocierilor pentru un document post-Kyoto “nu mai tarziu de aprilie 2008” si la incheierea acestora “nu mai tarziu de sfarsitul lui 2009”. UE si ONG-urile specializate in protectia mediului au lasat sa se inteleaga ca sperantele unui acord post-Kyoto cuprinzator se leaga de noua administratie a SUA care va fi instalata in ianuarie 2009 si care se spera ca va fi mai flexibila decat cea a lui G. W. Bush.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.