O expeditie umanitara cu 47 masini de teren, sustinuta de oameni de afaceri care vor sa ramana anonimi, a fost organizata, sambata, in Muntii Buzaului
Daca nu mai e zapada ca lumea in Romania, Mos Craciun s-a decis sa foloseasca un mijloc de transport adaptat la „valurile" de noroi din comuna buzoiana Chiliile.

Acolo au ajuns, sambata, „carutele americane", cum au poreclit taranii cele 47 masini de teren care s-au incumetat sa urce pana in creierii muntilor cu tone de alimente, haine, incaltaminte si jucarii. Totul pentru cateva sute de oameni, majoritatea batrani, plus cativa copii, care n-au mancat in viata lor decat saracie pe paine.

Cine vrea sa vada ce inseamna saracia lucie ar trebui sa urce mai mult de 30 de kilometri, trecand de clocotitorii vulcani noroiosi. Drumul de pamant te duce mai intai pe campuri nesfarsite, apoi te poarta prin rape, iar la sfarsit te arunca intr-o mare de noroi, pe carari gatuite de asprimea muntilor.

Mai sunt vreo 800 de oameni care au reusit, pana acum, sa supravietuiasca in acest loc, in case din chirpici agatate pe cate-o coasta. Cei mai multi sunt batrani, dar mai e si o sclipire a tineretii, prin cei 30 de copii de la scoala. "Erau peste 2.000 de oameni aici, cu ani in urma. Ne-am imputinat", ofteaza unul dintre consilierii comunali, Vasile Tanase.

47 de "tancuri"

Toata povestea a inceput in noaptea de vineri spre sambata. Ne-am dat intalnire la marginea Bucurestiului, de unde incepe soseaua spre Buzau, la un supermarket. S-au strans aici 37 de masini, numai "gipane" cat casa, soferii facand parte din clubul bucurestean "Off-Road Adventure", oameni impatimiti de aventuri pe drumuri grele.

Au cumparat stive de alimente, imbracaminte, dulciuri, jucarii si detergenti. Au impartit totul in portbagajele "mamutilor", dupa care, in coloana, s- a plecat pe la ora cinci dimineata. Ajunsi la Buzau, bucurestenilor li s-au mai alaturat alte zece masini, tot "tancuri", care au mai incarcat si acolo alte marfuri.

Probabil ca nu intamplator Mos Craciun a renuntat la sanie, de sapte ani incoace, din cauza lipsei omatului.

Pentru ca tot de sapte ani baietii cu masini de zeci de mii de euro alearga prin munti sau pe campii, spre satele cele mai sarace din Romania, sa duca ajutoare. In spatele lor sunt si oameni de afaceri care sponsorizeaza aceste expeditii, regula de baza fiind anonimatul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.