Potrivit Ziua, acest orasel aflat la granita cu Bielorusia care, in 1986, a fost zguduit de unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie si care acum pare sa traiasca un soi de renastere; desi nu este repopulat cu oameni, ci cu animale, consemneaza ziarul La Repubblica.

Catastrofa a avut loc in centrala aflata la doi pasi de Pripyat, un oras artificial creat anume pentru lucratorii de acolo. Inainte de evacuare, populatia ei era de aproximativ 50.000 de locuitori. Ceea ce ramane din teritoriul din jurul Cernobalului este astazi o padure cenusie, locuita de fantomele persoanelor care au murit din cauza acelor radiatii sau care au fost evacuate. Pe strazile orasului au reaparut pisicile. Ani in sir dupa dezastru, pisicile femele nu au mai reusit sa dea nastere unor pui masculi si treptat felinele au disparut de pe strazi. Acum, se vad din nou, chiar foarte multe. In schimb, padurea este populata de mistreti salbatici, cerbi, vulpi. Printre multimea de maracini si-a facut aparitia din nou chiar si bizonul european, aproape pe cale de disparitie la inceputurile secolului XX.


Dintre cei peste 40 de compusi si elemente radioactive eliberate in aer (circa 50 tone in total) cei mai activi si mai periculosi sunt dioxidul de uraniu (combustibil nuclear) si produsii de fisiune puternic radioactivi (iod 131 - care este absorbit la nivelul glandei tiroide, putand genera cancerul tiroidian; plutoniu 239, cesiu 134 si 137 - care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducand la cazuri de cancer pulmonar, leucemie sau mutatii genetice; strontiu 89 si 90 - care se acumuleaza in oase producand tumori si leucemie)