Cercetatorul american Craig Venter a descoperit calea de a determina bacteriile sa produca hidrogen
In viitor, viata pe Terra va depinde de folosirea organismelor create artificial, care vor ajuta omenirea sa faca fata efectelor incalzirii globale si disparitiei combustibililor fosili. Teoria a fost lansata de Craig Venter, unul dintre cei mai reputati, dar si mai controversati oameni de stiinta ai momentului.
Venter, devenit celebru in anul 2000, dupa ce a anuntat ca a reusit sa descifreze codul genetic uman, si-a anuntat intentia de a dezvolta primele specii de organisme create in intregime de om.

Craig Venter intentioneaza sa dezvolte in laborator microorganisme artificiale care sa produca biocombustibili si hidrogen, dar care sa si absoarba dioxidul de carbon si alte gaze nocive din atmosfera. Microbii „verzi" vor fi capabili sa digere poluantii produsi de activitatile umane, dar pot deveni si o alternativa ecologica la actualii combustibili fosili - petrolul si carbunele.

Nou-nascutul din laborator

Institutul „J. Craig Venter" din Rockville, Maryland, a depus recent dosare de patentare pentru asa-numita „Microplasma de laborator", o bacterie artificiala creata prin sintetizarea ADN-ului. Institutul revendica proprietatea exclusiva asupra acestui revolutionar „organism sintetic cu viata autonoma, care poate creste si se poate inmulti".

Bacteria artificiala a fost creata de o echipa de cercetatori de la institut, din care face parte si laureatul Nobel pentru medicina Hamilton Smith. Dupa cinci ani de eforturi, oamenii de stiinta au reusit sa recreeze artificial virusul Phi - X174, care infecteaza bacteria E.coli. Cercetatorii au avut imediat revelatia ca pot crea in laborator intr-o saptamana orice virus cu genom redus, iar intr-o luna orice virus mare, precum Marburg sau Ebola.

Descoperire cu consecinte riscante

In scurt timp a devenit insa si foarte clar ca o asemenea tehnologie, cazuta in mainile cui nu trebuie, ar putea avea consecinte devastatoare. Vestea „nasterii" vietii artificiale a ajuns rapid la Casa Alba, iar Craig Venter a fost intrebat daca accepta ca rezultatele sale sa fie analizate de Comisia Nationala pentru Stiinta si Biosecuritate.

Cercetatorii Institutului „Craig Venter" sustin ca folosirea bacteriilor artificiale ar putea fi extinsa si in alte domenii, astfel incat organismele sa fie implicate in producerea medicamentelor, imbracamintii, uleiurilor de masina sau a plasticului. Toate aceste lucruri par de domeniul fantasticului, insa nu e deloc de neglijat faptul ca unele proiecte ale lui Craig Venter, calificate in trecut de oamenii de stiinta drept „nebunesti si imposibile", au devenit realitate.

Rivalul lui Dumnezeu

„Viitorul vietii pe aceasta planeta se bazeaza nu numai pe capacitatea noastra de a intelege si folosi moleculele, ci si pe crearea lor artificiala. Este vorba de viata creata de inteligenta umana, si nu de evolutie, in conceptia darwinista", a declarat Venter intr-un recent interviu. In opinia sa, actualele masuri luate la nivel global pentru stoparea incalzirii globale sunt prea limitate si nu speculeaza avantajele oferite de noile organisme.

Unii specialisti in biotehnologie spun ca dezvoltarea acestor organisme sintetice s-ar putea dovedi o descoperire mai importanta pentru omenire decat clonarea oitei Dolly, in urma cu 10 ani. Speriati de indrazneala faimosului lor coleg de breasla de a intra pe un taram complet necunoscut, anumiti oameni de stiinta au cerut oficiilor de patentare americane sa respinga dosarul Institutului „Craig Venter".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.