Intre 17 septembriem si 17 octombrie, caravana cinematografica "O luna cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile" realizat de Sorin Avram, a strabatut 15 orase unde nu mai exista cinematografe.

Potrivit Cotidianul, Mungiu s-a intilnit luni, la Centrul pentru Jurnalism Independent, cu presa si cu reprezentanti ai autoritatilor pentru a prezenta un „raport“ privitor la desfasurarea caravanei cu care „4, 3, 2“ a calatorit in intreaga tara.

Pe parcursul caravanei, regizorul Sorin Avram a filmat la cald impresii ale spectatorilor, realizind astfel un documentar intitulat „1 luna cu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile“.

“Ne-am asumat un risc cu aceasta caravana, pentru ca nu stiam care va fi raspunsul. Acum il stim: romanii nu vad filme pentru ca n-au unde, nu pentru ca n-ar fi interesati de cinema”, a subliniat ieri cineastul, informeaza EVZ.

Parcurgind 15 orase in 31 de zile, filmul lui Mungiu a strins un numar-record de spectatori: peste 18.000 de romani au luat cu asalt salile caselor de cultura din orasele lor pentru a vedea filmul cistigator de Palme d'Or. In multe localitati, s-a solicitat marirea numarului de proiectii. Dupa cum arata documentarul realizat de Sorin Avram, spectatorii au fost extrem de miscati de film, multi dintre ei simtind nevoia sa se confeseze la final, relatind realizatorilor tragedii similare, relateaza Cotidianul.

Dupa proiectia documentarului „1 luna cu 4 luni, 3 saptamini si 2 zile“, regizorul Cristian Mungiu a deschis discutia despre situatia salilor de cinema din Romania. „Nu poti face pentru fiecare film o caravana cu care sa colinzi tara“, a spus Mungiu, „Strainii care au auzit de demersul nostru ne-au spus ca e interesant, dar ca astfel de lucruri se petrec in Africa sau in tari sarace din Asia, iar ca intr-o tara europeana acest lucru nu se poate permanentiza. Este timpul sa facem ceva si sa facem acum pentru ca, in citiva ani, interesul pentru cinema trezit in spectatori de succesele noului val de regizori va disparea“, crede cineastul.

Potrivit Ziua, lungmetrajul "4,3,2" a fost desemnat ieri cel mai bun film strain al anului de catre Asociatia Criticilor de Film din Los Angeles, iar Vlad Ivanov, cel mai bun actor intr-un rol secundar pentru prestatia din aceeasi pelicula.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.