Desi mai putin de jumatate dintre tinerele de 15-24 ani studiaza, trei sferturi nu muncesc
Trei sferturi din tinerele romance intre 15 si 24 de ani nu muncesc. La fel ca turcoaicele, dar fara scuza restrictiilor religioase. Posibile cauze: mentalitati invechite si salarii proaste pentru femei.

Cele mai multe femei inactive, care nu sunt nici angajate, dar nici somere, invoca responsabilitatile familiale cand sunt intrebate de ce nu muncesc, arata un studiu recent al Eurostat, biroul de statistici al Uniunii Europene. Pentru ca educatia este o prioritate, femeile cu varste intre 15 si 24 de ani au rata
cea mai ridicata de inactivitate, in 2006 media europeana fiind de 60% si aproape egala cu cea a barbatilor. Daca la fruntasele Europei pe acest segment de varsta, Lituania si Ungaria, unde peste 76% din totalul femeilor sunt inactive, urmate de Luxemburg (75%), educatia este un argument, o gramada de tinere din Romania ar trebui sa se dedice studiului: 74% nu muncesc, desi mai putin de jumatate dintre ele studiaza. "E clar ca majoritatea sunt eleve si studente, la acest segment de varsta nici barbatii nu stau mai bine. La noi, insa, tinerii nu au obisnuinta sa munceasca in timpul studiilor, ca in Occident. Probabil ca din cauza mentalitatii parintilor, care nu-i incurajeaza, dar si a faptului ca nu-si gasesc slujbe", crede Minodora Cliveti, presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse intre femei si barbati, din Camera Deputatilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.