Nimic nu mai e in siguranta, in Romania. Si asta nu de ieri sau de azi! Orice persoana care are ceva bani in buzunar poate sa devina cine isi doreste si sa aiba, realmente, tot ce viseaza. Chiar tot ce vrea!

De exemplu, peste noapte, te poate chema Traian Basescu, maine Tudor Chiuariu si, de ce nu, in zile cu sot, chiar Cristian David. Mai mult, poti sa ai tot ce au agonisit, timp de-un mandat, atat presedintele Romaniei, cat si ministrii de Justitie sau de Interne. Tot ce trebuie sa faci este sa bati la usa potrivita! Atata tot si nimic mai mult!

Ca Romania este tara tuturor posibilitatilor, asta o stie toata lumea. Asta e si concluzia reporterilor de la Jurnalul National care, dupa mai bine de o luna de munca, au reusit sa patrunda pe o filiera de traficanti de documente oficiale. In mai putin de o saptamana, folosind diverse fotografii, nume aleatorii si adrese fictive, reporterii au reusit sa faca rost de o carte de identitate, un permis de conducere si un certificat de nastere, toate documentele fiind intr-o stare perfecta de utilizare. Cert e ca, daca am mai fi avut rabdare inca o saptamana, ne-am fi ales si cu pasaport, perfect autentic, cu care ne-am fi putut face de cap, usor si frumos, prin Europa. Ca doar nu om fi primii si nici ultimii care am fi putut duce pe culmile disperarii Interpolul. Ne-am multumit, in schimb, cu o procura, facuta pe sub pult, doar ca sa putem vinde Hotel Continental, constructie de 11 etaje si emblema municipiului Timisoara. O nimica toata, ce mai!

VICTIMA SIGURA. Un singur lucru este sigur: filiera functioneaza din plin, in special pentru romanii care au avut ceva de impartit cu legea, dincolo de granitele Romaniei, in special in marile capitale ale Europei. Deci, nu e de mirare ca, datorita unor brese in sistem, o serie de cetateni onesti, carora li s-au furat identitatile, au avut de patimit cu autoritatile din Spatiul Schengen. Povestea merge mult mai departe decat si-ar inchipui oricine. Cu ajutorul acestor documente, in Romania, o serie de persoane au fost lasate sub cerul liber. De aici am pornit, de fapt, investigatia jurnalistica. "Un prieten de-al meu a fost plecat trei saptamani din Romania. Cand s-a intors, nu a mai avut casa, nu a mai avut terenuri, nu mai avea apartamentul de la bloc si nici un leu in cont. Totul i-a fost vandut si lichidat de o grupare mafiota, pe baza unor documente de identitate falsificate. Practic, pe baza unor informatii, toate datele din buletin au fost ale lui, doar ca poza din actele folosite in tranzactii a fost alta. A ajuns acasa si a gasit yala schimbata si alte persoane inauntru. Pretul a fost bun, s-au dus la notar si au perfectat actele", a povestit un personaj din lumea interlopa din Timisoara, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

ACTIUNI COORDONATE. Practic, nimic nu mai e sigur in Romania. Nici macar o proprietate. De exemplu, sa spunem ca unui infractor ii cade cu tronc o vila frumoasa. Dupa adresa, scoate o carte funciara ca sa vada numele proprietarului si cu o minima relatie in randul autoritatilor statului afla datele de identificare personala ale victimei. Pasul urmator, confectioneaza o carte de identitate cu numele proprietarul vilei, dar cu o alta fotografie. Ulterior, asteapta momentul oportun, gaseste clientul, ii face un tur de vila si o vinde, in fata notarului, la un pret de piata mediu, ca sa nu bata la ochi. Evident, notarul nu are de unde sa stie ca cel care vinde nu este proprietarul real al stabilimentului, atata timp cat datele sale de identificare personala corespund. In plus, notarul nu este expert grafolog ca sa sesizeze vreo neregula in actul de identitate. Evident, cumparatorul nu stie cu cine are de a face, astfel incat este unul de buna credinta. Nici macar nu poate fi evacuat, ca atare pagubitului nu-i mai ramane decat sa se indrepte impotriva infractorului care l-a deposedat de imobil si sa recupereze de la acesta dauna. Prinde orbul, scoate-i ochii! Si exemple sunt multe, chiar si la IJP Timis, in care oameni inselati au sesizat modul fraudulos in care au fost deposedati de bunuri.

ATAC INFORMATIC. Batalia mare cu identitati false se da, in schimb, pe conturile bancare. Cel mai simplu e sa scoti banii din contul cuiva. Partea frumoasa e ca nu-ti trebuie decat un buletin pe numele victimei, cu care sa te duci la un ghiseu bancar, evident din alta localitate decat cea de domiciliu a victimei. Asta pentru ca se presupune ca te-ar putea recunoaste ofiterul de cont. "Nu demult, cu circa trei saptamani in urma, un om de afaceri a vandut un teren si a facut la noi un depozit de aproximativ 300.000 euro. Dupa trei zile, cineva i-a scos banii de la o filiala de-a noastra. Din fericire, doar jumatate, intrucat banca nu avea lichiditati, iar impostorul nu anuntase cu o zi inainte faptul ca doreste sa retraga o asemena suma", spune un director de banca din Timsoara. Evident, pe langa acest fenomen bancar mai exista unul, care e deja un sport national: credite de nevoi personale, pana in 10.000 euro, pe identitati false! Aici nu ai nevoie decat de un buletin, un act de la ITM, care sa ateste ca esti angajat si ca esti cu taxele la zi. Simplu ca buna ziua! Numai la nivel de Timis, anul acesta au fost inregistrate peste 100 de situatii de acest gen.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.