Cei mai multi romani cred ca violentele din Italia au fost umflate de presa romaneasca si isi doresc ca romii sa fie numiti tigani, fiind convinsi ca, pentru un strain, "roman" si "rom" e tot una
Dupa ce cazul Mailat a declansat mai multe agresiuni la adresa romanilor din Italia, cei din tara isi doresc desfiintarea echivocului "rom" si revenirea la clasicul "tigan". Un sondaj realizat de Gallup Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale arata ca 45% dintre romani cred ca strainii fac confuzie, in foarte mare masura, intre termenii "rom" si "roman", iar 31% sunt convinsi de confuzie in mare masura. Pentru 52% dintre respondenti, folosirea sintagmei "tigan" ar fi corecta, chiar daca etnicii insista sa fie numiti romi, iar 34% cred ca nu ar fi corect.

Romanii din tara par sa nu fie totusi prea afectati de incidentele din Italia si cred ca presa a exagerat in relatarile evenimentelor. Desi 37% dintre respondenti au rude care lucreaza sau studiaza in Italia, doar 19% sunt foarte ingrijorati de situatia lor si 46% sunt destul de ingrijorati. Mai mult de jumatate dintre respondenti au luat legatura cu rudele din Italia, dupa ce tenisunea romano-italiana a escaladat. Ascultand relatarile rudelor din Italia, 44% dintre cei care au raspuns sondajului au ajuns la concluzia ca presa a prezentat situatia mai dramatic decat era in realitate. Sondajul a fost realizat pe 1.177 de persoane.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.