Consumam prea mult curent electric! Transformatoarele din Bucuresti nu mai fac fata, iar bucurestenii sunt din ce in ce mai afectati de caderile de curent atat din case, cat si de pe strazi.
Electrica aproximeaza chiar ca Bucurestiul mai rezista in ritmul acesta maximum doi ani.

Ceata din acest weekend a accentuat orbecaiala in care traieste Bucurestiul. Lipsa electricitatii de pe mai multe strazi si bulevarde a facut practic imposibil traficul rutier. Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca aceasta situatie vine ca o consecinta a dezvoltarii frenetice din domeniul imobiliar, precum si a lucrarilor facute in bataie de joc de catre concesionarii serviciilor de utilitate publica.

Harta energetica a Bucurestiului nu mai corespunde cu dezvoltarea actuala. La fel, nici harta de servicii publice. Directorul Directiei Coordonare Reglementare Infrastructura din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, Radu Alexandru, explica de ce Capitala este in pragul unui colaps din punct de vedere al infrastructurii.

Cladirile noi, o amenintare

Centrul este cel mai afectat. „Orice dezvoltare in Centru nu poate fi suportata, pentru ca nu mai exista capacitate. Electrica nu mai are sarcina destula! De pilda, Hotel Bucuresti a tras electricitate de la Hotel Marriott, iar cazuri ca acesta mai sunt multe", spune directorul Alexandru. El a adaugat ca, din aceasta cauza, cablurile de alimentare sunt trase subteran si astfel se sparg kilometri intregi de drum.

„Trebuie schimbat totul!"

Strangulari, precum cele din trafic, apar din ce in ce mai des in Bucuresti si la capitolul utilitati publice. Numai vara aceasta, cartiere intregi au ramas in bezna ore intregi, explicatia celor de la Electrica legandu-se mai mereu de firmele de constructii, care nu lucreaza profesionist si inteapa cablurile.
Directorul general al Electrica, Corneliu Stan, a precizat ca Bucurestiul mai face fata solicitarilor, la capacitatea actuala, doar un an-doi.

Una peste alta, principalul dusman al Bucurestiului e chiar dezvoltarea lui, care a ajuns sa ne sufoce. „Bucurestiul se dezvolta mult mai rapid decat poate sa suporte transportul si harta energetica. Se trag cabluri de la zeci de kilometri. Trebuie schimbat totul! Daca nu se iau masuri, vom intra in colaps", mai spune reprezentantul municipalitatii, Radu Alexandru.

Lucrari de mantuiala doar in Romania

Desi Legea administratiei publice locale ii obliga pe toti administratorii de retele sa predea o situatie a retelelor, nimeni nu a facut asta, pentru ca legea nu prevede si sanctiuni. Atunci cand fac interventii pe retea, administratorii (Radet, RATB, Apa Nova, Distrigaz Sud, Electrica, Romtelecom si Luxten) trebuie sa aduca suprafata la starea initiala in 48 de ore.

„Asta nu se intampla si, de aceea, sunt mii de gauri abandonate, de regula in carosabil. Noi le dam amenzi, dar ei le contesta", sustine Radu Alexandru. El adauga ca, in momentul in care se privatizeaza o societate de utilitati, primul lucru pe care il fac noii patroni este sa dea afara jumatate din personal si sa reduca investitiile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.