Romania a fost ferita pana acum de manifestari extremiste de anvergura. Asta nu inseamna ca ele nu se pot desfasura, mai ales ca exista deja oarece semne.

De cate ori au avut loc parade ale homosexualilor, a iesit de la naftalina o chestie numita "Noua Dreapta". E vorba de un grup cu ideologie difuza si concepte rudimentare. Se revendica teoretic de la "intelepciunea" lui Corneliu Zelea-Codreanu (membrii ND umbla cu mutra "capitanului" pe tricouri), dar de fapt incearca sa se lipeasca de tot felul de miscari de extrema-dreapta din Europa, cum sunt NPD din Germania sau Falangele Spaniole, organizatii destul de ortomane din Vestul Europei. Despre indivizii astia si tembelismele pe care le fac s-a scris destul de mult, asa ca nu ne vom ocupa decat tangential de ei.

ANARHISM LA DRUMUL MARE

In lumea larga iese scandal de cate ori se intruneste G8 (grupul statelor hiperindustrializate) sau sunt summit-uri ale tarilor membre NATO. Mai multe "asociatii internationale", printre care mentionam ATAC, ARA, Libertarian Front, convoaca sute de extremisti de stanga si iese cu bataie, lupte de strada serioase. Acum doi ani, la Stockholm s-a lasat cu morti, iar anul trecut, la Genova, mai multe zeci de politisti si manifestanti au ajuns la spital. Din Suedia pana-n Mexic gastile de anarhisti itinereaza sa faca scandal antiglobalizare si de multe ori se ajunge la violente extreme. La Bucuresti, prima manifestare antiglobalizare a fost in timpul vizitei presedintelui american, George W. Bush, din noiembrie 2002. Un june (din cate se pare e vorba de un fost extremist de dreapta convertit la anarhism dupa o calatorie in Germania) a incercat sa arboreze niste bannere antiglobalizare, dar a fost imediat umflat de politisti. Evenimentul, calificat ca un abuz, a fost intens mediatizat de Mircea Toma, seful Agentiei de Monitorizare a Presei, care in acel moment era si realizatorul unei emisiuni pe Realitatea TV.