Autorul romanului pe care Cotidianul vi-l aduce miercuri e un fost fizician, devenit fost profesor de fizica, devenit actual scriitor de succes.
Nascut la Glasgow in 1962, Andrew Crumey provine dintr-o familie de muncitori, despre care n-a avut niciodata decit cuvinte bune, descriindu-si parintii, in numeroase interviuri, drept „oameni inteligenti“ care „n-au incetat niciodata sa chestioneze natura vietii si a devenirii personale“. „De la parintii mei am mostenit o anumita aplecare spre razvratire: la modul general, sint foarte conformist, suburban si banal, iar in plan intelectual sint un soi de rebel“, marturisea Crumey in urma cu citiva ani.

Fictiunea l-a atras inca din copilarie, cind se intrecea cu bunica lui in inventarea unor povesti cit mai captivante, insa la virsta adolescentei a ales sa urmeze matematica si fizica teoretica la Universitatea St. Andrew, dupa care a devenit cercetator la Universitatea Leeds. In gluma, spunea la un moment dat ca alegerea i-a fost influentata si de cuvintele profesorului sau de limba engleza din liceu: „N-o sa faci bani scriind romane“. Mai tirziu insa avea sa-si dea seama ca nu-si dorea sa mai inainteze in domeniul stiintific, asa ca a acceptat un post de profesor la o scoala din Newcastle. Drumul lui nu s-a oprit aici, dupa cum declara el insusi intr-un interviu: „La inceput am fost fizician, apoi am predat la scoala pentru o vreme, dupa care m-am apucat sa scriu recenzii de carte inainte sa devin redactor specializat pe literatura, la un ziar“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.