Cel mai vechi atelier de arta experimentala din Romania promoveaza artistii din noua generatie, formati dupa 1990.

Kinema Ikon este un atelier multimedia din Arad, infiintat la inceputul anilor '70, si este considerat, alaturi de grupul Sigma din Timisoara, unul dintre pionierii artei experimentale din Romania. In Aradul anilor '70 a inceput prima etapa a acestui atelier (1970-1989), cind functiona ca un cineclub (Atelier 16) format dintr-o retea de scriitori, esteticieni, fotografi si informaticieni. Artistii vizuali aveau sa apara mai tirziu in club. Componenta originara a declansat preocuparea lor initiala pentru filmul experimental. In 20 de ani de existenta au reusit sa produca 60 de filme si o bogata colectie de documentare.

Primii membri ai clubului faceau parte din generatia optzecista (alaturi de Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Traian T. Cosovei si multi altii), dar la intilniri participau si intelectuali precum Andrei Plesu, Serban Foarta, Mihai Sora sau Luca Pitu. „Lui Calin Man ii place sa spuna ca in '94 am dat lovitura de stat, dar nu e vorba despre asta. Cei mai batrini din grup devenisera oameni seriosi, aveau firme si nu mai aveau chef. In plus, multi dintre membri devenisera obsedati de computer si de arta new media. Atunci a venit o perioada grea, pentru ca nu gaseam oameni. Cei foarte buni plecau imediat in strainatate. Abia de citiva ani am reusit sa gasim oameni valorosi si cu ei lucram acum“, explica Gheorghe Sabau, unul dintre initiatorii proiectului.

Grupul Kinema Ikon nu a facut compromisuri si nu a celebrat victoriile si sarbatorile regimului. Ei au reusit sa evite capcanele filmului de propaganda ceausist si sa obtina cu toate astea pelicula pretioasa pentru propriile viziuni abstracte si neconventionale pentru acea perioada. „Primeam pelicula sa facem filme documentare despre cresterea si cultivarea cinepei, de exemplu. Foloseam jumatate de pelicula pentru ce voiau ei, ceea ce insemna ca trebuia sa lucram foarte bine, si cealalta jumatate era folosita in filme de arta“, spune Gheorghe Sabau. Controalele Securitatii au depistat doar niste animatii cu pelicula zgiriata cu acul - in maniera unui anume Norman McLaren, pionier al cinemaului experimental.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.