Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) promoveaza o serie de acte normative care pot afecta activitatea producatorilor din industria alimentara, din cauza debandadei in elaborarea lor. Autoritatea obliga micii producatori sa respecte aceleasi norme ca si marii procesatori, dar nu au voie sa vanda decat local. Pe de alta parte, vrea sa mai inlocuiasca un ordin, pentru alinierea la normele comunitare in domeniu; acest ordin a fost abrogat deja din martie 2007.

Ordinul nr. 301/2006, care vizeaza restrictionarea vanzarii produselor de origine animala de catre micii producatori, urmeaza sa fie modificat, pentru a putea fi aplicabil de la 1 ianuarie 2008. La inceputul anului, cand trebuie sa intre in vigoare, cctul normativ a provocat reactii dure din partea producatorilor, reprezentantii ANSVSA sustinand ca a urmarit asigurarea sigurantei alimentare, astfel incat populatia sa consume alimente curate, a caror provenienta se cunoaste.

Prin noul proiect de act normativ, ANSVSA stipuleaza ca micii producatori care vand lapte crud trebuie sa indeplineasca criteriile de siguranta alimentara stabilite prin Regulamentul comunitar nr. 853/2004. Mai exact, acest regulament se aplica si marilor ferme sau unitati de procesare a laptelui, dar care nu au restrictii de teritoriu cand este vorba de comercializare. In plus, micii producatori sunt obligati, prin noul ordin, sa respecte anumiti parametri de igiena a laptelui pe care nici marii procesatori nu sunt obligati sa-i respecte. Din acest punct de vedere, tara noastra beneficiaza de o perioada de tranzitie, pentru alinierea la normele de igiena a laptelui, pana la sfarsitul anului 2009.