Luni seara, Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor a fost arhiplina, la prezentarea trilogiei "Scrieri din tara si din exil" de Pavel Chihaia, aparute la Editura Paideia, sub egida Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc.
Lansarea i-a avut ca protagonisti pe criticii si istoricii literari Barbu Cioculescu si Gabriel Dimisianu, in prezenta lui Dinu Zamfirescu, presedintele INMER, care a evocat momentele cele mai importante din viata autorului in exilul european.

Este foarte dificil sa cuprinzi, in doua ore de discutii, si cu atat mai greu intr-un limitat spatiu tipografic, existenta unui om de 85 de ani, care a cunoscut frumusetea unei tinereti, incercarile razboiului, ororile comunismului, vicisitudinile exilului si satisfactiile publicarii unei opere ce ocupa... un raft de biblioteca! Este vorba despre cel considerat, de catre Barbu Cioculescu, "ultimul mare reprezentant al generatiei pierdute", din randul careia au facut parte Vladimir Streinu, Constant Tonegaru, Iordan Chimet, Teohar Mihadas - alaturi de parintele catolic Marie Alype Barral - si alti tineri intelectuali/creatori, facand parte din organizatia anticomunista "Mihai Eminescu" (1946), interzisa de autoritati si motiv de arestari, pentru toti membrii; lor li s-au adaugat, in ideea de a starpi intelectualitatea burghezo-mosiereasca, in frunte cu reprezentantii ardeleni ai Cercului Literar de la Sibiu (Radu Stanca, Ion Negoitescu, I.D. Sarbu, Nicolae Balota, Cornel Regman, Stefan Augustin Doinas).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.