De Sarbatori, preturile vor creste la majoritatea produselor agro-alimentare cu cel putin 15%, iar cele mai mari cresteri se anunta la produsele din import (fructe exotice, dulciuri, bauturi etc.), iar din productia autohtona, la cele de panificatie.

Liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu, a declarat pentru DailyBusiness, citat de RomNET, ca avertismentele producatorilor privind posibilele cresteri de preturi din aceasta iarna, ca urmare a cresterii costurilor de productie, au devenit certitudini odata cu deprecierea leului in raport cu euro. Potrivit lui Frumosu, al doilea val de scumpiri se va produce in ianuarie, cand vor creste preturile la produsele de baza (lapte, carne si produse de panificatie). In cel de-al treilea val de scumpiri, produs in primavara lui 2008, vom avea o noua majorare a preturilor la alimente si bauturi, datorata anuntatei scumpiri a carburantilor si energiei electrice, a mai precizat Dragos Frumosu.

In ceea ce priveste perioada Sarbatorilor, liderul FNSIA este de parere ca anticipata crestere a vanzarilor din luna decembrie va determina producatorii sa ridice tarifele mai repede decat era estimat. “La o cerere record pe piata alimentara, in preajma Craciunului, s-ar putea ca majorarile de preturi sa apara incepand cu 15-20 decembrie, iar la unele produse, cresterile de preturi sa fie chiar mai mari, de pana la 25-30%, mizand pe entuziasmul Sarbatorilor si pe comportamentul consumatorist al romanilor”, a mai declarat Dragos Frumosu.

In timp ce producatorii nu ezita sa anunte majorari de tarife, invocand un cumul de factori economici care ii preseaza, super si hipermarketurile evita sa faca declaratii pe seama cresterii preturilor, deoarece este considerata reclama negativa, mai ales intr-o perioada cu vanzari record. Contactati de catre DailyBusiness, oficialii hipermarketurilor Cora si Auchan nu au facut declaratii pe acest subiect, iar directorul de marketing Carrefour Romania admite ca in prima parte a anului viitor, ar putea aparea scumpiri, insa nuanteaza, spunand ca acestea vor fi evitate in perioada Sarbatorilor de iarna.

Cumparaturi mai putine

Potrivit INS, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut pe ansamblu cu 13,7% in luna octombrie, comparativ cu luna precedenta, informeaza A.M.Press. Volumul cifrei de afaceri la produsele nealimentare a inregistrat o scadere cu 13%, iar la produsele alimentare, bauturi si tutun cu 9 %. Si in ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie a fost inregistrata o scadere de 8,2%, provenita in principal de la activitatile agentiilor de voiaj (22,9%) si ale hotelurilor si restaurantelor (15,4%).

Cresteri ale volumului cifrei de afaceri au fost inregistrate la activitati de jocuri de noroc - 19,3 %. In perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2007, comparativ cu perioada similara din anul precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat o crestere cu 17,1%, sustinuta atat de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (27,3%), cat si de vanzarea de produse nealimentare (7,6%).

Salarii putin mai mari...

Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost in luna octombrie de 1.084 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 44 lei, respectiv cu 4,2 la suta, iar cel brut de 1.471, cu 4,3 la suta mai mare fata de luna anterioara, anunta INS, citata de A.M.Press. Cresteri ale castigului salarial mediu net, in luna octombrie 2007 fata de luna precedenta, au fost inregistrate in majoritatea activitatilor economice. Ca urmare a aplicarii OG nr. 6/2007 si OG nr. 10/2007 privind cresterile salariale din anul 2007, etapa a treia (incepand cu data de 1 octombrie 2007), precum si a OG nr.23/2007 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, cresterile castigului salarial mediu net au fost de peste 15 la suta in sanatate si asistenta sociala si invatamant si de peste 5 la suta in administratia publica.

Pentru celelalte activitati ale economiei nationale, cresterile castigului salarial mediu net, in luna octombrie fata de luna precedenta, s-au datorat acordarii de prime sau realizarii de productii mai mari. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net au fost inregistrate in activitatile de transporturi aeriene (2.786 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (631 lei). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,2 la suta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.