Societatea Romana de Radiodifuziune a anuntat, putin cam in graba din dorinta senzationalului, un eveniment cu semnificatii multiple, pentru sambata 8 decembrie.

Este vorba de primul recital al lui Alexandru Tomescu, de prima iesire in public a artistului cu vioara Stradivarius Elder Voicu, obtinuta de tanarul interpret in urma concursului sustinut in aceasta toamna. Desigur, un sentiment de justificata mandrie leaga numele lui Alexandru Tomescu de aceasta ilustra filiatie, cel putin pentru aceasta prima perioada de cinci ani, numita de organizatorii concursului o „perioada de comodat”. Instrumentul are o celebritate de invidiat - creat in 1702, a parcurs o cale de trei secole pana la beneficiarul actual, ultima oara fiind auzit in public acum zece ani. Din istoria acestui minunat Stradivarius, care a fost candva bucuria marelui violonist Ion Voicu, apreciam ca de acum si pe mai departe, poate lipsi gestul celui care a aprobat achizitia acum o jumatate de secol, in numele statului si partidului...

Sunt numeroase motivele de interes pentru melomani, ca si pentru Alexandru Tomescu, in ale carui proiecte se va inscrie si lansarea in turnee si pe disc a foarte pretioasei sale viori. Mai trebuie facute insa cateva precizari. Arta acestui tanar maestru s-a impus publicului de pretutindeni de-a lungul ultimelor doua decenii, datorita propriului talent si desavarsirii la care a ajuns. Din aceste motivatii decurg cele 26 de premii internationale, ca si aplauzele ce ii insotesc pretutindeni performantele, in concerte si recitaluri. Cu o precizare necesara insa.

Alexandru Tomescu si-a construit cariera fara sa fi cantat pe un Stradivarius. Nu vom descoperi acum, pe noul sau instrument, un alt sunet, o alta fraza sau expresie, o alta conceptie interpretativa. Acestea ii apartin si cu ele a convins melomanii de destinul sau artistic. Stradivarius este, in aceste imprejurari, o recompensa, o confirmare pentru artistul care a cantat deja pe „il canone”, vioara lui Paganini. Drumul sau s-a decis deja, este cel al succesului obtinut si meritat prin talent, munca si iubire de muzica, cu sau fara acest Stradivarius.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.