Cronica Romana a aruncat o privire de ansamblu asupra Romaniei

Predealul, luat cu asalt de iubitorii sporturilor de iarna

Predealul a fost luat cu asalt de iubitorii sporturilor de iarna. Reprezentantii Teleferic Prahova spun ca peste 2.000 de turisti pe zi au fost numai pe telescaun. La Predeal, pe partia Cocosul, au fost instalate tunurile de zapada. Cei care vor sa inchirieze echipament de schi, la Predeal, trebuie sa scoata din buzunare intre 15 si 60 lei. Cel mai ieftin este la centrele de inchiriere din oras. Chiria unei sanii oscileaza intre 5 si 45 lei pe zi. Deocamdata, teleschiul nu functioneaza pentru ca lucrarile de schimbare a instalatiei nu s-au incheiat. Reprezentantii Teleferic Prahova spera, insa, ca pana la sfarsitul saptamanii sa puna in functiune si teleschiul. A.M.PRESS

43 de scoli din judetul Brasov, revendicate

Peste 40 de scoli din judetul Brasov sunt revendicate de fostii proprietari, cele mai multe cladiri in care functioneaza institutii de invatamant apartinand, de drept, Bisericii Evanghelice. Reprezentantii Prefecturii Brasov, impreuna cu cei ai Inspectoratului Scolar Judetean cauta, in prezent, solutii pentru institutiile de invatamant care vor ramane fara sedii. Pana in prezent, 15 imobile au fost deja restituite, informeaza A.M.PRESS. Deocamdata, scolile ale caror cladiri au fost retrocedate mai pot functiona in respectivele sedii cinci ani. In tot acest timp, institutiile de invatamant trebuie sa plateasca proprietarilor chirie. Dupa cinci ani, insa, scolile trebuie sa se mute in alte imobile. In acest sens, conducerea Inspectoratului Scolar judetean a decis ca in urmatorii doi ani sa construiasca 44 de scoli, in 32 de localitati brasovene. Pentru a realiza proiectul, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov a solicitat Ministerului Educatiei 700 milioane lei noi.

Campanie de plantare a 55.000 de copaci

Attila Korodi, ministrul Mediului lanseaza astazi, in judetul Calarasi, campania de plantare a 55.000 de copaci, intr-una din zonele cele mai sarace ale Romaniei in suprafete verzi si impadurite, informeaza RomNET. Campania se desfasoara in cadrul proiectului “O masina, un copac”, derulat in parteneriat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si de Porsche Romania. Evenimentul de lansare se va desfasura in comuna Mitreni, judetul Calarasi, iar reprezentantii mass-media care doresc sa participe si sa planteze, la randul lor, un copacel, sunt invitati tot astazi, la ora 10, in parcarea din Piata Constitutiei, de unde un autocar va asigura deplasarea la locul evenimentului.

Ample actiuni anti-braconaj in Delta Dunarii

Comisarul General al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, impreuna cu comisarii din cadrul Comisariatului RBDD Tulcea, au participat in zilele trecute la o actiune de combatere a braconajului piscicol in zona strict protejata Leahova Peritesca din complexul Razim Sinoie, aflat in interiorul Rezervatiei Delta Dunarii, informeaza RomNET. In urma acestei actiuni, au fost identificate doua persoane din localitatea Jurilovca, care pescuiau ilegal cu unelte monofilament, iar din zona au fost confiscate un numar de 60 unelte de pescuit de tip monofilament in lungime de peste 1800 m, 5 unelte de pescuit tip ohane si o cantitate de 75 kg peste din speciile crap, platica si caras. Prezent la fata locului, agentul ecolog Isacov Nicu, din cadrul Serviciului de supraveghere si inspectie ARBDD Tulcea-districtul Jurilovca, a declarat ca nu avea cunostinta de existenta in perimetrul controlat a uneltelor de pescuit ilegal si ca, probabil, acestea au fost amplasate de catre braconieri. Dupa obtinerea si verificarea tuturor datelor de identificare a persoanelor, predarea uneltelor si a pestelui confiscat, comisarii GNM vor intocmi sesizari penale si vor aplica procedurile legale.

Caz special pentru pompierii timisoreni

Actiune spectaculoasa a pompierilor in dimineata zilei de ieri. Ei s-au chinuit sa scoata un cal cazut in apele Begai. Calul se pare ca a alunecat de pe mal, in zona fabricii Elba, informeaza tion.ro, citat de RomNET. Un trecator l-a vazut in apa pana la gat si a dat imediat alarma. Un echipaj al pompierilor a sosit de urgenta la fata locului. Cu ajutorul unor franghii, militarii s-au chinuit mai bine de o jumatate de ora sa lege calutul si sa-l traga din apa. Dupa mai multe eforturi, pompierii au reusit, in cele din urma, sa-l recupereze. Animalul era aproape inghetat cand a fost scos la mal, insa si-a revenit la scurt timp dupa aceea. Pompierii i-au chemat in ajutor pe politistii comunitari ca sa il gaseasca pe stapanul animalului. Pana atunci, calutul a ajuns pe mainile unui medic veterinar din zona care i-a acordat primele ingrijiri medicale.

Semnaturi pentru demiterea conducerii ZOO din Bucuresti

Societatea Samagroup anunta, printr-un comunicat, lansarea unei campanii de strangere de semnaturi pentru demiterea conducerii Gradinii Zoologice din Bucuresti. “Este stiut faptul ca sub actuala conducere au aparut nenumarate incidente ce au dus la decesul mai multor animale. Spunem incidente ca sa nu le numim incompetente”, se mai arata in comunicat. “Sub actuala conducere Gradina Zoo a parcurs in ultimul an cea mai neagra perioada a istoriei sale neavand se pare nici cel mai mic gand de a remedia macar imaginea deja creata”, se mai spune in document. Societatea propune si demararea unei campanii pentru reabilitarea infrastructurii Gradinii, precum si a unei actiuni de strangere de fonduri in vederea sustinerii materiale a institutiei. Totodata, societatea doreste sa inceapa un curs de instruire pentru ingrijitorii Gradinii, care “au ca pregatire opt clase primare si nici cea mai mica instruire privind ingrijirea animalelor”. A.M.PRESS

Giurgiu: Mii de cereri de ajutoare pentru incalzire

Venirea iernii a adus un numar record de cereri de ajutoare pentru incalzire cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, in judetul Giurgiu. Nu mai putin de 63.000 de astfel de formulare au fost inregistrate pana in prezent. Valoarea totala a ajutoarelor de incalzire la nivelul judetului ajunge la 12.330.703 lei, din care a fost deja achitata de la buget suma de 11.203.000 lei, diferenta de plata urmand a fi achitata in cursul lunii decembrie. Din cele 63.846 de cereri inregistrate pana la aceasta data in judet, 5.600 de cereri au fost in municipiul Giurgiu, ceea ce inseamna aproape opt procente din populatia orasului.

Patinoar din Viena, adus la Targu Mures

Patinoarul artificial care va fi inaugurat joi in Targu Mures a fost amplasat in anii trecuti in fata Primariei din Viena si apartine unui om de afaceri austriac. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Targu Mures, Marius Pascan, patinoarul a fost amplasat si in fata Primariei din Viena. Toata lumea pare a avea de castigat: proprietarii platesc la primarie taxa de ocupare a domeniului public si isi scot bani din vanzarea de bilete. Patinoarul artificial va avea o suprafata de 1.000 de metri patrati si va functiona pe perioada sarbatorilor de iarna. Amatorilor de patinaj li se vor pune la dispozitie circa 500 de perechi de patine. Partial acoperit, patinoarul artificial functioneaza pe baza unui sistem de racire cu azot si freon care nu este influentat de temperatura de afara.

9,7 miliarde de minute vorbite pe mobil

Romanii au vorbit 9,7 miliarde de minute la telefonul mobil, in prima jumatate a anului. Aceasta reprezinta o crestere de 24% fata de semestrul al doilea al anului trecut, informeaza postul Realitatea TV. Ponderea cea mai mare - de aproape 80% - este detinuta de apelurile catre numere din aceeasi retea. Acestea au avut si cea mai insemnata evolutie, de +25,8%, fata de perioada precedenta. Apelurile catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din total si sunt urmate de traficul catre retelele fixe de telefonie - cu 3,2% si de traficul catre retele internationale - 2%. Toate segmentele au inregistrat cresteri comparativ cu a doua parte a anului trecut. In medie, un utilizator de telefonie mobila a vorbit intr-o luna o ora si 23 de minute, mai mult cu 8 minute decat anul trecut. Si la trimiterea de mesaje scrise romanii au fost mai harnici in prima jumatate din 2007, fata de a doua jumatate a anului trecut. Cresterea e de 27% fata de traficul inregistrat in semestrul al doilea din 2006 si cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In medie un utilizator a trimis 13 mesaje scrise pe luna.

Sute de lebede au sosit pe Dunare

Cateva sute de lebede au sosit pe Dunare, in golful localitatii Hinova din judetul Mehedinti, la sfarsitul saptamanii trecute. Surse din cadrul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mehedinti, au declarat ca lebedele, originare tocmai din Siberia, au venit in zona atrase de clima submediteraneana si de faptul ca localnicii, si nu numai ei, le asigura hrana pe perioada iernarii lor in zona. Intrucat lebedele au ajuns in Mehedinti cu mult inainte de depistarea virusului gripei aviare la Murighiol, judetul Tulcea, AJVPS Mehedinti considera ca nu exista pericolul ca celelalte pasari din acelasi habitat sa contacteze virusul respectiv.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.