Ultimul raport ONU privind schimbarile climatice arata ca media temperaturii anuale va creste in Romania, cu valori cuprinse intre 1,8-2,5 grade Celsius, pana la sfarsitul secolului, ceea ce echivaleaza cu cresterea frecventei fenomenelor extreme – seceta, inundatii, ierni calde si veri fierbinti.

“Cel de-al patrulea raport al grupului interguvernamental de experti al ONU demonstreaza tendinta generala de incalzire. Astfel, la nivel global, pana la sfarsitul secolului, cresterea temperaturii va fi de patru grade anual iar in privinta Romaniei, valoarea cresterii va fi cuprinsa intre 1,8 si 2,5 grade Celsius. Desi, probabil, aceste valori pot parea nesemnificative, impactul este unul major, avand in vedere faptul ca, la nivelul secolului trecut, cresterea mediei temperaturii a fost de 0,6 grade Celsius”, a declarat astazi, presedintele Societatii Meteorologice Romane (SMR), Constanta Boroneant.

Potrivit specialistei, cresterile de temperatura vor fi insotite de cresteri ale frecventei fenomenelor meteorologice extreme - seceta si inundatii, ierni calde, cu tot mai putina zapada, veri fierbinti, alternante bruste intre vremea rece si cea calda.

In acest sens, oficialul SMR a afirmat ca aceste prognoze sunt confirmate de evolutia fenomenelor meteorologice din ultimii ani. Astfel, in ceea ce priveste anul 2007, temperatura maxima absoluta a fost depasita pe parcursul celor trei luni de vara, in iulie inregistrandu-se 148 de cazuri de depasiri ale maximei de 40 de grade Celsius. De asemenea, iulie a fost luna cu numarul record de zile consecutive caniculare - zece zile la Calarasi, Bucuresti-Filaret si Drobeta Turnu Severin.

“Privita sub aceste aspecte, vara din 2007 a fost comparabila ca intensitate medie pe tara cu cea din 1946”, a mai spus Constanta Boroneant.

Totodata, Boroneant a explicat ca aceste cresteri de temperatura prognozate de grupul de experti pentru schimbari climatice iau in calcul cel mai pesimist scenariu, conform caruia statele vor mentine acelasi nivel de emisii de gaze cu efect de sera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.