Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a mai adaugat inca un premiu in palmaresul sau, fiind desemnat Cel mai bun film European al anului, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc sambata seara la Berlin. Cristian Mungiu a castigat si el Premiul pentru cel mai bun regizor din partea Academiei Europene de Film.

Potrivit Cotidianul, filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a castigat premiul cel mai bun film decernat la Gala Premiilor Academiei Europene de Film - echivalentul Oscarurilor pe vechiul continent. Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun regizor in aplauzele publicului.El a declarat ca nu este bucuros pentru trofeul primit, cat pentru posibilitatea de a spune “povesti frumoase”.

Aflat la “Festivalul filmului romanesc” ce are loc la Luxemburg, actorul Vlad Ivanov, interpretul medicului Bebe din “4, 3, 2” a declarat ca este foarte incantat de acest premiu si isi doreste ca succesul peliculei sa nu se opreasca aici.

Prin premiile castigate la Gala Premiilor Academiei Europene de Film, Cristian Mungiu se altura unor mare regizori europeni precum Pedro Almodovar („Totul despre mama mea“, 1999, si „Vorbeste cu ea“, 2002), Roberto Benigni („Viata e frumoasa“, 1998), Peter Cattaneo („Gol pusca“, 1997), Lars von Trier („Dansind cu noaptea“, 2000), Jean-Pierre Jeunet („Amelie“, 2001), Wolfgang Becker („Good-bye, Lenin!“, 2003), Fatih Akin („Cu capul inainte“, 2004), Michael Haneke („Ascuns“, 2005) si, anul trecut, lui Florian Henckel von Donnersmarck pentru „Viata celorlalti“.

Pana in acest moment renumita pelicula “4, 3, 2” a mai castigat urmatoarele premii: Premiile Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun film,Premiile pentru Cea mai buna actrita si Cel mai bun film, Festivalul de la Stockholm, Premiul FIPRESCI pentru filmul anului 2007, Festivalul de la San Sebastian, Premiul pentru cinema al Sistemului Francez de Educatie ,Hollywood World Award, la Hollywood Film Festival,Palme d'Or si Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes.

Filmul lui Cristian Mungiu este nominalizat si la Oscarul decernat de Academia Americana de Film, la sfarsitul lunii ianuarie 2008.

Conform Evenimentul Zilei, in competitia pentru titlul de Cel mai bun film European al anului, “4, 3, 2” a invins peliculele: „Persepolis”, in regia lui Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, „The Queen” a lui Stephen Frears , deja remarcat la Oscaruri si la Globul de Aur, „The Edge of Heaven”, in regia lui Fatih Akin, “Ultimul rege al Scotiei” de Kevin Macdonald si „La Vie en Rose” de Olivier Dahan. In ceea ce priveste premiul acordat lui Cristian Mungiu, au mai concurat Fatih Akin, Stephen Frears, Kevin Macdonald, Giuseppe Tornatore si Roy Andersson.

Gala EFA a fost transmisa sambata seara integral, pe canalul HBO, detinatorul exclusiv al drepturilor pentru acest eveniment, relateaza Jurnalul National.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.