De la 1 ianuarie 2008, Austria, Franta si Ungaria asteapta specialisti romani
Printre meseriile care vor fi accesibile in Franta se numara cele de informatician, auditor, analist sau jurist financiar.

Austria cauta muncitori in industrie si constructii, dar si in servicii, iar Ungaria cauta muncitori calificati in orice domeniu. In aceste conditii, spectrul lipsei de calificati in domeniile industriale de baza din Romania va deveni si mai amenintator.

Francezii mai vor sa adauge 89 de meserii la cele 61 existente pe lista deja deschisa, ajungand astfel la 150 de joburi accesibile strainilor, cu incepere de anul viitor. „Printre noile meserii se gasesc cele de informatician, auditor, analist si jurist financiar", a declarat Liliana Bogdan, director in cadrul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca.

Austria deschide piata muncii pentru 50 de grupe demeserii in industrie, constructii, activitati hoteliere, in domeniul economic si in cel de prelucrare a datelor. In Ungaria vom putea munci in toate domeniile, potrivit protocolului semnat de curand la nivel guvernamental.

Cursurile trebuie sa fie autorizate

Primul lucru solicitat de angajatorii straini este certificatul de calificare. Pentru aceasta, viitorul specialist trebuie sa urmeze un curs, la un furnizor de formare a fortei de munca, in cazul in care nu a obtinut certificatul de calificare inca din liceu.

„Este necesar ca persoanele interesate sa stie ca firmele organizatoare de cursuri trebuie sa fie autorizate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA). Totodata, certificatul primit la absolvire trebuie sa aiba antetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si cel al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului", atrage atentia Ana Costin, directorul general al CNFPA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.