Medicii si farmacistii se grabesc sa prescrie antibiotice in mod nesabuit, producind uneori efecte secundare dezastruoase. Cit de benefice sint antibioticele ne-au explicat profesorul doctor Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, si profesorul doctor Pavel Chirila, de la clinica Naturalia.
PRO - Mircea Cinteza, profesor doctor

Reteta trebuie respectata

Profesorul Mircea Cinteza are o pozitie moderata fata de antibiotice, atragind atentia asupra faptului ca doar un sfert dintre racelile specifice acestei perioade sint cauzate de bacterii care raspund la antibiotic. Multi pacienti recurg la acest tratament fara a consulta medicul si iau antibiotice usoare, care nu fac decit sa creasca rezistenta bacteriilor la antibiotice, sa irite ficatul si alte dezavantaje de acest fel. „Nu am intilnit pacienti refractari la ideea de antibiotic, dimpotriva. Am intilnit multi care se duc singuri si iau antibiotic atunci cind nu este necesar“, explica prof. Mircea Cinteza, accentuind faptul ca este extrem de important ca antibioticele sa fie prescrise de medic. Refuzul acestui tip de tratament atunci cind este necesar si inlocuirea lui cu unul de tip naturist sau homeopat poate duce la agravarea infectiei sau la degenerarea ei in boli mult mai grave si mai greu de tratat. „In general, racelile trec de la sine, prin forta de aparare a organismului si cu vitamine, caldura, ceaiuri etc. Este extrem de important sa bei minimum doi litri de lichid pe zi in timpul racelii si sa-ti suplimentezi portia de vitamina C. Dar lipsa antibioticului atunci cind este necesar poate avea consecinte serioase pentru evolutia bolii“, a completat Cinteza.

CONTRA - Pavel Chirila, profesor doctor

Exista alternativa la antibiotice

Inca din primele fraze, doctorul Pavel Chirila a atras atentia ca sint anumite tipuri de infectie care nu pot fi tratate decit cu antibiotic. In cazul infectiilor usoare insa, cum sint faringitele, amigdalitele, infectiile urinare, sinuzitele sau infectiile cailor respiratorii superioare, folosirea antibioticului este mai degraba daunatoare decit benefica, ajungindu-se chiar la afectiuni mai grave decit boala pe care aceste medicamente se presupune ca o vor trata. „Principalele efecte secundare ale antibioticelor sint reactiile alergice (de exemplu, urticarie sau edem angio-neurotic), ulcer, microbisme intestinale si chiar hepatita cronica toxica“, explica profesorul Chirila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.