Un studiu matematic a confirmat in august, ca virusul gripei aviare s-a transmis de la om la om intr-un caz din Indonezia, in aprilie 2006, in conditiile in care specialistii se tem ca virusul va declansa o pandemie in momentul in care se va putea transmite permanent in acest mod.

Cercetatorii americani au anuntat ca au pus la punct un instrument de testare rapida a focarelor de H5N1 pentru a vedea daca acestea risca sa dezvolte o epidemie sau pandemie periculoasa.

Oficialii din sanatate din toata lumea sunt de acord ca o epidemie de gripa este iminenta si se tem cel mai mult de o epidemie de H5N1. Virusul se transmite rar de la pasari la om, dar din 2003 a infectat peste 330 de persoane, dintre care 205 au murit, informeaza NewsIn.

Cele mai multe dintre victime au fost infectate direct de pasari. Dar au existat si cazuri in care se suspecteaza ca virusul s-a transmis de la om la om. Posibilitatea ca virusul sa capete aceasta abilitate ii ingrijoreaza cel mai mult pe cercetatori, pentru ca aceasta este conditia de baza pentru declansarea unei pandemii.

Expertii erau aproape siguri ca in Sumatra boala s-a transmis de la om la om, dar aveau nevoie de mai multe dovezi.

In insula indoneziana Sumatra, o femeie de 37 de ani pare sa-si fi contaminat nepotul de 10 ani, care si-a contaminat apoi tatal. Testele ADN au confirmat ca tatal a murit din cauza unui virus foarte asemanator celui gasit in corpul copilului.

"S-a transmis la doua generatii si apoi s-a oprit, dar ar fi putut scapa de sub control. Este posibil ca lumea sa fi evitat o nenorocire de data aceasta, dar data viitoare s-ar putea sa nu mai avem la fel de mult noroc", a declarat Longini.

Cercetatorii au calculat ca in cazul focarului din Sumatra, riscul ca o persoana sa infecteze alta a fost de 20%, similar celui inregistrat in cazul gripei de tip A in Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.