In Ardeal, Moldova si Dobrogea, pamintul este plin de munitie de razboi din cele doua conflagratii mondiale care ar putea exploda oricand
Si acum, dupa 66 de ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, munitiile si armamentul folosite de armatele romane, germane si ruse inca mai fac victime in rindul populatiei civile. Numai in ultimii cinci ani, 22 de persoane si-au pierdut viata, iar 45 au fost grav ranite. In zona Moldovei este cea mai multa munitie neexplodata, de toate tipurile, pentru ca aici au avut loc lupte comasate in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar dupa ce populatia a fost evacuata s-au facut depozite de explozibil si de armament, potrivit unui raport intocmit de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Astfel, 90% din teritoriul judetului Iasi a fost captusit cu arme si munitie in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Zonele cele mai periculoase sint: Albita, Iasi-Santa Mare, Iasi-Focuri, Iasi-Grajduri, Iasi-Sinesti, Iasi-Butea, Iasi-Halaucesti, Iasi-Valea Seaca si Iasi-Deleni. In prezent, pirotehnistii descopera, pe 1 km liniar, in medie, 300 de piese componente de tancuri, mitraliere si alte arme puternice de foc, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi. 60% din munitia cu pericol de explozie descoperita pina acum este de provenienta ruseasca si 40% germana si romaneasca.

Si judetul Prahova este impinzit de munitie neexplodata. In ultimii cinci ani au fost descoperite peste 46.000 de bombe de aviatie, proiectile, grenade, mine antipersonal si cartuse, toate aflate in stare de functionare, astfel ca pentru pirotehnisti razboiul nu s-a terminat. Existenta unor adevarate depozite de munitie este explicata prin faptul ca Prahova a fost un adevarat teren de lupta, in special in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.