Autoritatile medicale tin ascunse serviciile gratuite de care romanii, acum cetateni comunitari, se pot bucura in UE. Secretomania asupra „Formularelor E***“ face economii la buget pe seama bolnavilor.
„Formulare E***“. De aproape un an, mai exact din momentul integrarii europene, aceasta sintagma poate fi citita, sub forma de link, pe site-ul de Internet al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, fara ca insa cineva sa explice importanta cruciala a acestor documente in ceea ce priveste serviciile medicale de care se pot bucura romanii ca si cetateni ai unei tari membre UE. A trebuit ca o familie de vedete sa aiba o grava problema medicala cu un copil pentru ca sa izbucneasca, intimplator, scandalul „Formularul E112“. Este vorba despre documentul prin care cei ce nu pot primi la timp tratament medical in Romania pot beneficia de servicii medicale in strainatate, platite de statul roman. In realitate, exista 16 asemenea formulare, in virtutea carora romanii pot beneficia de asistenta medicala gratuita in Europa, in functie de diversele situatii in care s-ar putea afla: de la integrarea in sistemul de asigurari sociale al unui alt stat membru al UE, fara plata de contributii suplimentare, pina la asistenta medicala gratuita in strainatate pentru pensionarii romani. Mai exista formulare ce prevad acordarea de concedii medicale platite pentru cetatenii care lucreaza in strainatate, dar si pentru femeile care nasc in alt stat UE. De asemenea, prin formularul E126, daca un roman plateste un tratament medical in alta tara din Uniune, el isi poate recupera o parte din bani de la casele de asigurari din Romania. Prezentam in tabelul alaturat cele mai importante servicii la care puteti avea acces prin aceste formulare. Autoritatile medicale romane, cele care in final deconteaza aceste servicii, au preferat sa tina ascunse aceste documente in spatele unei pagini de Internet.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.