Surpriza e sa descoperi un dictator deloc retardat, un Ceausescu abil si speculativ.

L-ati auzit vorbind pe Ceausescu? Sunt putine sanse. Nu ma refer la balmajeala controlata din discursurile oficiale, cu care teveul regula in alb-negru serile telespectatorilor. Ma refer de un Ceausescu vorbind la liber, in intalniri nedestinate publicizarii.

Volumul de stenograme „Ceausescu, critic literar” e un prilej exceptional de a repara aceasta strungareata bibliografica.E vorba de patru stenograme ale intalnirilor lui Ceausescu cu scriitorii: doua din 1971 (imediat dupa asa-zisele „teze din iulie”, care au schimbat politica oficiala privind relatia ideologie-arta), una din '72 si una din '75.

Surpriza e de a descoperi un Ceausescu deloc retardat, un Ceausescu abil si speculativ, perfect capabil sa construiasca un rationament sau sa argumenteze o idee - in pofida repertoriului sau modest. Ideile sale despre literatura si ideologie, desi simpliste, sunt teoretic sustenabile; si sustinute! „Cizmarul analfabet”, cum i se spunea de catre intelectualii care ii lingeau cizmele, avea o inteligenta cel putin la fel de evidenta ca prostia catorva dintre scriitorii care intervin de-a lungul stenogramelor.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.