Lord Carnarvon, un egiptolog de inalta clasa, a finantat la inceputul secolului XX cercetarile de la Teba ale lui Howard Carter care au dus la descoperirea mormantului lui Tutankamon.
Aceasta descoperire ramane esentiala pentru configurarea civilizatiei egiptene din urma cu trei milenii. Din acest mormant sapaturile arheologice au scos la lumina obiecte de cult specifice si rafinat mestesugite care constituie o adevarata comoara. De-a lungul secolelor mormintele faraonilor au fost jefuite, singurul neatins de vicisitudinile vremii fiind cel al lui Tutankamon. Existenta tanarului faraon, mort la 21 de ani, a creat o adevarata legenda. Moartea suspecta a descoperitorilor mormantului fiind un element al acestei legende bazat pe un posibil blestem al faraonului adresat celor ce ii vor profana lacasul.

Cercetarile dezvaluie cu aproximatie ca, la doar opt sau noua ani, Tutankamon a urcat in 1332 i. Ch. pe tron, mostenind un imens regat egiptean. S-a casatorit cu cea de-a treia fiica a lui Nefertiti, iar disparitia sa la doar 21 de ani ramane un mister. Cauza loviturii craniului mumiei este discutabila, poate fi atribuita si unui accident din timpul deschiderii sarcofagului care o gazduia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.