O dieta drastica ar putea aduce batrineti lungi si sanatoase, promite un studiu recent, aducind astfel inca un suport pentru teoria pe care cercetatorii o formuleaza insistent de citeva decenii deja, anunta World Science.

Bradley Willcox, de la Institutul de Cercetare Pacific Health, si John A. Burns, de la Scoala de Medicina din Honolulu, au comparat, in acest sens, mai multe populatii si dietele lor. Ei au adus drept exep locuitorii insulei japoneze Okinawa, cunoscuti pentru speranta ridicata de viata, dar si pentru hrana lor limitata. Din 1960, ei si-au redus hrana cu 11% mai putin decit nivelul recomandat in mod obisnuit. In 1995, un okinawan traia cu cinci ani mai mult decit un american si cu 18 ani mai mult decit un japonez obisnuit. „Spartanii“ asiatici au ramas marcati de lipsurile de la inceputul secolului al XX-lea si de istoria lunga a foametei, scriu cercetatorii.

Studiul are si slabiciuni, marturisesc tot ei. De exemplu, nu ar putea spune sigur daca longevitatea insularilor japonezi nu are legatura si cu tipurile de nutrienti pe care le maninca. Totusi, rezultatele lor insista pe un drum gindit si de altii, si, tocmai de aceea, arata o nevoie in a se cerceta mai minutios subiectul.