Florina este, aparent, o tinara ca oricare alta. Abia cind incerci sa-i vorbesti realizezi ca frumoasa domnisoara face eforturi considerabile sa te urmareasca. Ea citeste cuvintele pe buzele interlocutorului, iar raspunsurile sale sint o insiruire de sunete greu articulate. Florina e surdomuta. In ciuda acestui handicap, la cei 22 de ani, are in fata o cariera demna de invidiat.

Florina Gagea este studenta in anul al treilea la doua facultati din cadrul Universitatii Pitesti: Teologie-Asistenta Sociala si Jurnalism. La Asistenta Sociala a reusit performanta sa intre pe locurile subventionate de stat. La Jurnalism isi plateste studiile, cu ajutorul parintilor.

Vrea sa faca o revista pentru "deficienti"

Florina s-a nascut la Resita si a urmat cursurile gimnaziale si liceale la Craiova, in clase speciale. Facultatea a vrut sa o faca tot in orasul din Banie, dar pentru ca cei de acolo nu s-au mai confruntat cu un asemenea caz, a renuntat si a venit la Pitesti.
Aici, surdomutii sint integrati intr-o clasa speciala, din cadrul Facultatii de Teologie. A ales Asistenta Sociala. "Imi plac foarte mult oamenii si vreau sa-i ajut", se face inteleasa Florina.

Universitatea Pitesti este singura universitate din tara in cadrul careia s-a creat o sectie pentru surdomuti. A optat si pentru Jurnalism, fiindca i se pare o meserie frumoasa, tot in slujba celor din jur.
Isi doreste o cariera in lumea cuvintelor, a presei scrise. "As vrea ca, pe viitor, sa realizez o revista a celor cu deficiente de vorbit si auz. Vreau sa public despre ei, pentru ei, dar si pentru oamenii normali. Multi semeni inca ne judeca eronat. Trebuie sa indreptam astfel de lucruri", sustine Florina cu convingere.

Examenele orale le da in scris

Cele doua facultati ii ocupa aproape tot timpul, iar sesiunile sint grele. Pentru ultima a trebuit sa invete serios. A avut nu mai putin de 29 de examene. Florina isi face c—pii de pe cursurile colegilor sau invata de pe cartile profesorilor. Si-ar dori foarte mult ca toti profesorii sa stie limbajul mimico-gestual, nu numai cei de la Asistenta Sociala, pentru ca in acest fel ar intelege mult mai usor ce se discuta la cursuri si si-ar putea lua notite. Examenele orale le sustine... in scris. Desi sufera de acest handicap, dascalii nu o favorizeaza. Are chiar si un examen picat. "Nu esti student daca n-ai restante, nu-i asa?", zimbeste complice Florina, in timp ce scrie propozitia pe o coala de hirtie - puntea de legatura dintre noi si ea.

Nu are nici un complex

Florina are, de patru ani, un prieten, Alin, care sufera de acelasi handicap. Comunica usor, nu doar prin limbajul semnelor, ci si pentru ca sint compatibili ca fire. Weekend-urile le petrec in Craiova, unde merg intr-un club al surdomutilor. Acolo joaca biliard si dau petreceri. Familia, chiar daca este tocmai la Resita, i-a fost alaturi tot timpul, a sustinut-o si a incurajat-o. "Parintilor le datorez tot ceea ce sint acum. Nu imi este rusine cu handicapul meu. Nimeni nu este perfect!"


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.