Circa 250 de agricultori din miscarea Via Campesina, printre care unii din Romania, au manifestat astazi la Bruxelles, impotriva propunerilor Comisiei Europene pentru reformarea politicii agricole comune (PAC), spunand ca ele vor spori concentrarea exploatarilor, informeaza NewsIn.

"Multi agricultori pentru o Europa sociala", au strigat manifestantii, veniti din Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia si Romania.

Manifestantii s-au strans in fata cladirii in care se reuneau ministrii europeni ai agriculturii pentru a discuta despre propunerile Bruxelles-ului. Aceste propuneri vizeaza mai ales suprimarea cotelor de lapte - in 2015 - a practicii terenurilor lasate in parloaga si a preturilor garantate pentru cereale.

"Este necesara reglementarea productiei de lapte, pentru ca altfel preturile vor oscila. Cand se va inregistra o degringolada in ceea ce priveste preturile, cele mai mici vor creste si ele", a spus Michel Roux, agricultor francez membru al Confederatiei agriculturii.

Potrivit AFP, un agricultor roman care agita o pancarta pe care se putea citi "Mai degraba vecini decat hectare", a protestat fata de o propunere de crestere cu 0,3-1 hectare a suprafetei minime care are dreptul sa primeasca subventii UE. "In Romania exista doua milioane de mici fermieri. Este o mostenire culturala", a subliniat agricultorul roman.

Via Campesina care a organizat manifestatia de astazi, este o miscare internationala care coordoneaza organizatiile fermierilor mici si mijlocii informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.