Patru filme romanesti au fost recompensate la festivalul international DaKINO 2007, in gala de sambata seara, iar cele mai importante trofee au revenit Corinei Radu, premiata pentru regie, la sectiunea documentar, si lui Marian Crisan si Gabriel Andronache, laureati pentru scenariu, la fictiune, potrivit NewsIn.

Corina Radu a fost recompensata pentru regia documentarului “Bar de zi si alte povestiri”, in ceremonia ce a avut loc la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta si a debutat cu un recital sustinut de Loredana si orchestra Agurida, cu muzica de film. “Premiul este dovada faptului ca realitatea nu se poate transmite in filme nemediat”, a declarat Radu. Pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj de fictiune au fost premiati Marian Crisan si Gabriel Andronache, autorii filmului “Amatorul”

Un alt premiant roman a fost Adrian Sitaru, recompensat cu o mentiune, la categoria fictiune, pentru “Valuri”, si care s-a declarat onorat sa primeasca premiul de la oameni pe care-i apreciaza. Juriul sectiunii de fictiune a fost condus de Bruno Coppola, nepotul lui Francis Ford Coppola si varul lui Nicolas Cage, si compus din Gregory Athanasiou, fondatorul unei companii independente de productie din Atena, producatorul, scenaristul si regizorul Bogdan Dumitrescu, regizorul bulgar Kamen Kalev, directorul de programe al Festivalului International de scurtmetraj din Hamburg, Jurgen Kittel, criticul literar Dan C. Mihailescu, care a facut parte in toamna acestui an din juriul concursului de proiecte al Centrului National al Cinematografiei (CNC), si actorul Andi Vasluianu. Tot mentiune a primit si Catalin Leescu, pentru scurtmetrajul “Afterimage”.

Marele Premiu DaKINO a plecat in Marea Britanie, la Simon Ellis, regizorul scurtmetrajului “Soft”, care nu a fost prezent la gala, iar trofeul a fost ridicat de Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett. Pentru Cea mai buna regie a fost premiat un film din Germania, “Felix”, de Andreas Utta, iar pentru imagine, scurtmetrajul belgian “Aie”, de Virginie Gourmel, al carui nume, directorul festivalului, Dan Chisu, a marturisit ca nu stie sa-l pronunte. Cel mai bun film de animatie a fost desemnat “Une giraffe sous la pluie”, de Pascale Hecquet (Belgia), iar cel mai bun documentar, “Zone of Initial Dilution”, de Antoine Boutet (Franta).

Tot la categoria documentar a fost premiat, pentru imagine, filmul israelian “Rechov Shaket”, de Benjamin Freidenberg. Gala, prezentata de Daniela Nane si Dan Chisu, s-a incheiat cu prezentarea unui trailer din filmele lui Bruno Coppola, care a realizat doua pelicule in Romania, scurtmetrajul “Stuff that bear!” si lungmetrajul “The Dot Man”, in care joaca, printre altii, Dorel Visan si Maria Dinulescu. A urmat proiectia peliculei “Atonement”, cu Kiera Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave. Anul trecut, trofeul pentru scurtmetraj al festivalului DaKINO a fost castigat de Radu Jude, pentru filmul “Lampa cu caciula”, premiat ulterior si la festivalul de la Sundance, dar si in alte festivaluri internationale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.