Cu cat au ceilalti mai putin cu atat ne este noua mai bine: satisfactia castigului depinde de veniturile celor din jur si de gradul de bunastare personala, au constatat cercetatorii germani
Un nou studiu stiintific implicand tomografii cerebrale arata ca, indiferent de bogatia personala, banii ne fac fericiti doar daca prietenii, rudele si colegii sunt mai saraci decat noi. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Telegraph”, mai multe studii sociologice au avut ca obiect efectul banilor asupra fericirii rezultate in principal din lucrurile cumparate de acestia (asa-numitul efect al venitului absolut) sau din compararea venitului unei persoane cu cel al altora (efectul venitului relativ), conchizand ca mai important este cel din urma.

Dovada ca bogatia relativa este mai importanta vine dintr-un experiment realizat de profesorii Christian Elger si Armin Falk, de la Universitatea din Bonn. Cei doi experti au analizat cateva zeci de subiecti barbati, carora le-au cerut sa indeplineasca simpla sarcina de a numara punctele de pe un ecran, promitand plata pentru reusita.

Stimulare cerebrala prin recompensa

Utilizand o tehnica de scanare a creierului, numita imagerie cu rezonanta magnetica, cercetatorii au studiat activitatea cerebrala a celor 38 de barbati in timp ce jucau respectivul „joc”, plasati unul langa celalalt, cate doi o data. Persoana care numara corect punctele primea o recompensa baneasca intre 30 si 120 de euro. Fiecare participant afla scorul celuilalt si, implicit, cat a castigat acesta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.