Cazul micutului Sebastian, nascut aproape mort din cauza neglijentei medicilor, a adus din nou in atentia publica starea jalnica a maternitatilor.
Imprastiate in toata romania, maternitatile noastre par, fiecare in parte, scenarii de film horror in care nasterile in iad au devenit o obisnuinta. Suntem pe primul loc la mortalitatea infantila din Europa, circa 14 decese la mia de nou-nascuti, iar cele 261 de unitati nu reusesc inca sa depaseasca tarele secolului XX. Nici una dintre maternitatile din Romania nu atinge standardele europene, chiar daca au existat investitii masive in ultimii ani. In timp ce Ministerul Sanatatii promite modernizari de sute de milioane de euro pana in 2009, se nasc zeci de mii de copii dintre care mult prea multi se imbolnavesc inca din spital, din cauza conditiilor critice. Decorul este mereu acelasi: caloriferele antice stau rezemate de varul imbacsit cu dezinfectant, mobilierul este stramb, frigul matura holurile pe post de femeie de serviciu si te intalnesti fara sa stii cu microbii care colcaie pe vesnica faianta. In UE faianta este interzisa in unitatile medicale pentru ca rosturile de imbinare sunt medii ideale pentru culturile de bacterii. Pe langa imaginea de cosmar, pacientii trebuie sa se obisnuiasca rapid cu personalul nervos, care te repede daca ai nemultumiri si daca nu cotizezi la pretul "pietei". Situatia nu este generala in privinta comportamentului. Exista si exceptii, dar rare.

Despre comportamentul asistentelor si cel al medicilor, "atentia" financiara pentru personal si maternitatile horror din tara povestesc parintii, de ani de zile, pe diverse forumuri si site-uri specializate.
Situatia nu s-a schimbat prea mult.

"Romania libera" a facut o incursiune in doua maternitati cu probleme: Ploiesti si Alexandria, care este prima pe tara intr-un nedorit top al mortalitatii infantile. O alta oprire a fost la Ghimpati, unde fosta maternitate a fost desfiintata din cauza numarului mic de nasteri. Chiar si asa, este de mirare cum a fost aprobata, pentru o astfel de nobila destinatie, o cladire de peste 50 de ani, care-si marturiseste varsta din toate incheieturile. Despre situatia critica vorbeste chiar Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care este obligata de Conventia ONU sa trimita un raport complet la Geneva. In tot acest cosmar al nasterilor, Romania are si un punct pozitiv: mortalitatea a scazut, totusi, mult fata de '89. Atunci mureau 40 de copii la mia de nou-nascuti, iar acum, in jur de 14. Doar comportamentul deseori criticat al personalului nu este nicaieri contabilizat.

Alexandria, prima intr-un top de cosmar

La 77 kilometri de Bucuresti, Maternitatea din Alexandria, judetul Teleorman, are o performanta de care nu ar dori sa auda nimeni: este prima in topul mortalitatii infantile. Surse din Ministerul Sanatatii ne-au spus ca anul acesta Alexandria a inlocuit Constanta in top, cu 14 decese in randul nou-nascutilor. Intamplator, reporterii "Romaniei libere" au intrat pe poarta metalica chiar in momentul in care un localnic a venit sa-si ridice ruda internata aici cu o masina pe plafonul careia trona un sicriu. Pacientul a murit, asa cum se intampla si cu bebelusii. "Sunt cazuri de copii cu malformatii sau nascuti prematur. Nu stim de ce se intampla asta. Poate din cauza stresului mamelor, a alimentatiei sau a poluarii", ne-a spus directorul medical al Spitalului Judetean Alexandria, dr. Monica Rosu. Unitatea medicala arata pe dinafara ca pe timpul regimului comunist. Inauntru, spitalul este impartit in zone modernizate recent, inca nefinalizate, si vechea cladire, asa cum a fost mostenita. Doar biroul directorului pare a fi adus la standarde normale. In rest, ni se dezvaluie aceeasi faianta cu microbi, usile de lemn aproape putred sunt muscate de timp, patuturile pentru copii sunt neschimbate, toaletele sunt oribile, lenjeria este uzata de indelungata folosinta, aparatura a sarit de un deceniu si personalul pare desprins din poze de demult. Vezi aceleasi halate ca dinainte de '90, fete ridate si uneori acre.

Aparatele foto le fac sa zambeasca, iar imaginea se schimba brusc. Pana si figurile incruntate ale bebelusilor din patuturile metalice se linistesc. Nu se schimba nimic, insa, din vederea de ansamblu, in care intra cifra nou-nascutilor decedati din varii motive. Niciodata din vina medicilor. O fosta pacienta a spus pe scurt cum si-a petrecut zilele acolo: "E aproape la fel ca peste tot in provincie. Mizerie, lenjerie rupta si murdara, daca dai 'ceva>> la infirmiere se poate schimba, daca nu, stai asa pana se usuca sangele pe ea. Asistente care iti vorbesc urat, te considera parca ultimul om, mai bine zis te desconsidera. Medici delasatori, care parca nu au chef sa te ajute. Daca nu 'dai>> poti sa mori cu zile si tu, si bebelusul". seful sectiei de ginecologie, dr Sorin Chirea, ne-a declarat ca "situatia este mai buna acum. Inainte de '90 aveam in jur de 40 de nou-nascuti decedati. Trebuie sa recunosc ca sunt unele probleme, dar poate acum cu noile fonduri reusim sa depasim partea materiala, cea legata de aparatura noua si de modernizarea saloanelor. Cea actuala este obtinuta in guvernarea CDR. Cea mai mare lipsa este a personalului. Scoatem posturi la concurs, dar nu vor sa vina specialisti. Prefera Capitala". La Alexandria, norma stabilita de minister este respectata litera cu litera in ceea ce priveste personalul: un medic la 16 pacienti.

Asistenti fara voie la o nastere in Maternitatea Ploiesti

La cateva sute de metri de un cimitir, Maternitatea din Ploiesti a ajuns la o celebritate trista de care nu a scapat nici acum. In 2003, in cateva zile, 14 bebelusi au murit din cauza mizeriei din spital. Parintii au reclamat, Colegiul Medicilor a declansat ancheta in paralel cu procurorii. "Este o legenda. Cineva a avut un interes. Realitatea nu este chiar ce a aparut in presa", a incercat directorul spitalului, Cornel Boeru, sa-si apere actualii colegi. "Atunci nu eram aici, dar am auzit alta versiune. Nu are sens sa discutam de un trecut cetos", a mai spus seful maternitatii, care ne-a spus, franc, ca abia de un an au inceput lucrurile sa se schimbe. Totul pe baza de proiecte de cateva miliarde primite de la fonduri structurale si minister. Pana vor ajunge sa vada noile minuni din cea mai mare maternitate de provincie tinerele mame se lovesc de aceleasi probleme ca la oricare unitate. Iarasi faianta incarcata cu microbi, acelasi mobilier, tot toalete execrabile, frig, difuzoare antice, personal in minus.

Mai mult, am fost asistenti fara voie la o nastere. Pe holul catre noile investitii, o usa larg deschisa iti atragea privirea inainte de a ajunge langa un cor de nou-nascuti. Cu toate ca era curent si era praf, usa catre sala de nasteri era deschisa, iar medici si asistente inconjurau o tanara mama. Nu era singura. A fost un moment al zilei in care s-a nascut ca pe banda rulanta, iar toate mesele erau pline cu bebelusi. Erau la maximum doi pasi de noi - sigur un potential pericol pentru fragilitatea micutilor.

Ghimpati, maternitatea cu lacat

In judetul Giurgiu, pe un drum care se infunda intr-o ulita, Spitalul Ghimpati sta pitit intr-un vechi conac, o cladire care si-a capatat acest rang acum 50 de ani. Printre balarii, prund si noroi, treptele batrane te urca spre locul in care acum cativa ani aici apareau pe lume copii. Nasteri miraculoase, am putea spune. Timpul pare suspendat in fosta maternitate. Incalzirea este asigurata de sobe, iar absolut tot mobilierul si aparatura par doar obiecte de recuzita dintr-un film de prin anii '60, cu indulgenta. O alta imagine este a unui pacient care se uita pe geam, singur in tot salonul hodorogit. "Este bine. Mult mai bine decat credeam", spune multumit un taran dintr-un sat uitat de lume. Imaginea halucinanta este spulberata rapid de cateva rasete. Maternitatea a fost inchisa in 2005, dar spitalul functioneaza, iar Pediatria are pacienti. Sunt fericiti de vizita parintilor. Oricum, nu stiu sa citeasca afisul "Atentie! Pericol de explozie" lipit langa un tub imens de oxigen, obiect amplasat, strategic, chiar langa usa de izolare a celor cu probleme grave.

"S-a inchis pentru ca aveam foarte putine nasteri, circa 80 pe an", spune despre maternitate un asistent nou, care a auzit si el informatia de la colegii varstnici. Un motiv care nu are nici o legatura cu conditiile de groaza de la fosta Maternitate Ghimpati. Unitatea nu trebuia sa existe, ca si altele din tara.

Desi in ultimii ani s-au facut investitii in modernizarea clinicilor de neonatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, perceptia oamenilor vizavi de calitatea serviciilor personalului din maternitatea constanteana a ramas neschimbata: bani multi, servicii proaste. S-a ajuns pana acolo incat femeile insarcinate prefera sa bata un drum de 60 de kilometri pana la spitalul din Medgidia decat sa nasca la Constanta. "Am fost internata de doua ori la spitalul judetean cu probleme de sanatate. Din cauza conditiilor infecte si a modului in care m-a tratat personalul am hotarat ca mai bine nasc acasa decat sa ma mai intorc acolo. Pana la urma am aflat de maternitatea de la Medgidia. Nu se pot compara. Am platit 10 euro pe noapte, dar a meritat", ne-a declarat Ana I., proaspata mamica. "Nu-mi amintesc decat cum imi strangeam copilul in brate si ma uitam pe tavan sa nu-i cada vreun gandac in gura. Auzisem ca s-au intamplat astfel de cazuri. A fost ingrozitor. Ingrijitoarele dadeau vina pe noi si spuneau ca tinem mancarea in camera, dar noi aveam doar iaurturi si le tineam in dulapuri pentru ca nu exista un frigider. In salonul meu erau umezeala si igrasie. Nu schimbau scutecele copiilor la timp si nu le pasa de noi", isi aminteste o fosta pacienta, Cristina N. O alta mama, Alexandra R., ne-a relatat un fapt mai putin obisnuit: "Nu am avut probleme deosebite cu personalul medical, numai ca intr-o seara au organizat o petrecere in cabinet si dupa aceea s-au apucat sa ne faca injectii". In ceea ce priveste bursa "atentiilor", mamicile au "cotizat" sume care variaza intre 100 si 200 de euro, la care se adauga, in functie de caz, alte milioane de lei vechi pentru alte servicii medicale.

2007 - 10 cazuri de deces

Statisticile realizate in ultimii trei ani indica o ameliorare a procentului de mortalitate la maternitate. La sectia Neonatologie 1 s-au inregistrat in 2005 21 de decese la un numar total de 4.236 de nou-nascuti, din care 377 au fost prematuri. In 2006 in sectie au venit pe lume 4.048 de copii, din care prematuri au fost 321 si au murit 22. In perioada 1 ianuarie-1 noiembrie 2007 s-au inregistrat 3.490 de nasteri, 321 cazuri de prematuri si 10 decese. In ultimii doi ani s-au facut investitii in dotarea cu echipamente noi a sectiilor de neonatologie de la etajele 6 si 7 ale spitalului, mai ales la terapie intensiva si saloane. In prezent se renoveaza mai multe saloane pentru alinierea, in limita posibilitatilor, la standardele europene in privinta spatiului minim de care trebuie sa beneficieze viitoarele mamici.

Povesti horror din maternitati

Povestile de groaza din maternitati sunt insirate de parinti pe cateva forumuri specializate pe: parinti, desprecopii, copilulmeu, softpedia etc. Locul in care mamicile si taticii isi spun oful, lucru pe care nu l-au putut face atat timp cat se aflau la spital. Zeci de pagini de internet surprind realitatea de pe paturile multor maternitati din Romania. Horror, mizerie, infect, gandaci, mita, nesimtire, lipsa. Sunt doar cateva cuvinte care descriu momentele din viata mamicilor. Acestea povestesc cum au ajuns in al saptelea cer cand au nascut si cum au fost cuprinse de disperare cand a trebuit sa faca fata conditiilor mizere si comportamentului personalului. In urma acestor randuri ramane un singur sentiment: frica de ce se poate intampla in spital.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.