Romania are o grava problema de imagine: retelele de cersetori, care au impanzit marile capitale europene. In mai putin de zece ani, orase precum Roma, Milano, Florenta, Paris, Lyon, Londra, Berna, Geneva, Viena, Berlin si Mnchen au fost luate cu asalt de "handicapatii" si "orfanii" romani.

Nici unul dintre "napastuitii" spatiului carpato-danubiano-pontic nu a pus piciorul in Europa asa, de capul lui, ci sub stricta coordonare a unor retele de crima organizata.

Afacerea aduce anual, conform celor de la Interpol, venituri ilicite in valoare de milioane de euro. Evident, banii sunt spalati, sub forma unor investitii imobiliare si funciare, pe teritoriul Romaniei.
Pana acum, nici o autoritate nu i-a intrebat niciodata pe tigani de unde au avut bani sa cumpere majoritatea imobilelor din centrul Timisoarei. La o prima strigare, investitiile romilor din orasul de pe Bega se ridica la peste 250 de milioane de euro si sunt in continua crestere. A fost nevoie de interventia politistilor si procurorilor francezi ca autoritatile noastre sa priceapa exact ce fac tiganii in Europa si ce implementeaza in Romania! Asa se face ca ieri-dimineata, cu noapte in cap, o comisie rogatorie franco-romana a descins consecutiv in sase locatii de pe raza orasului Lugoj, cunoscut ca fieful principal al clanurilor tiganesti si al traficantilor de droguri.

Pe scurt, autoritatile au dat buzna peste clanurile lui Antonie Carpaci si Ion Caldaras, banuite in Franta de spalare de bani si alte infractiuni conexe criminalitatii organizate. Politistii romani, impreuna cu colegii francezi, au perchezitionat imobilele celor doua familii tiganesti de pe Strazile Coriolan Brediceanu si Liviu Rebreanu din Lugoj, "in cautarea unor dovezi si inscrisuri sub semnatura privata, care sa completeze tabloul activitatilor infractionale" ale celor doua clanuri tiganesti din Banat.

INCEPUTUL SFARSITULUI. In paralel cu descinderile de la Lugoj, alte echipe mixte, formate din procurori si politisti, au luat cu asalt alte doua imobile ale celor doua familii de romi din orasul Recas, localitate aflata la 25 km de Timisoara. In plus, in acelasi timp, autoritatile romane, impreuna cu cele franceze, au mai batut la portile altor opt case tiganesti din orasul de pe Bega, situate pe Bulevardele C.D. Loga, Michelangelo si Mihai Viteazu. Evident, vestea descinderilor in comunitatile de tigani din Banat s-a dus repede in sanul minoritarilor, astfel incat isteria s-a instaurat in cateva momente. Multi dintre romi au luat pozitia strutului si s-au inchis in locuinte. Procurorii DIICOT au refuzat sa faca orice alte comentarii legate de aceasta tema, dar au lasat sa se inteleaga ca descinderile de ieri au fost doar varful icebergului. De cealalta parte, ofiterii de la Crima Organizata spun ca operatiunea este mult mai ampla decat pare la prima vedere si implica alte zeci de persoane de etnie roma, despre care se presupune ca sunt in spatele unor retele europene de cersetori, trafic cu masini furate, comert ilicit cu materiale feroase si neferoase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.